Het is een gokje om het dak omlaag te doen. Moderne, luxe supercars waarin je in de open lucht kunt zitten, zoals deze drie, stellen je in staat het dakmechanisme in werking te stellen terwijl je voortrolt. Als je dat doet, zie je eruit als een enorme dwaas op een futuristisch zeilschip. Daar staat tegenover dat je, door in beweging te blijven terwijl het dak zich ont- of opvouwt, in staat bent om iedere laatste seconde te benutten om even een luchtje te scheppen tijdens de rit. En dat is maar beter ook, want er is regen voorspeld. Onder dreigende wolken gaan de nieuwe Audi R8 V10 Plus Spyder (Plus betekent 70 pk extra, en een vette vleugel) en de Mercedes-AMG GT C Roadster (de bredere, sterkere versie van de AMG GT) voorop. Letterlijk.
Want waar de McLaren 570S Spider z’n snelheid moet laten zakken tot 40 km/u om z’n origami-klapdak op te vouwen, kunnen de beide Duitsers dat met hun ouderwetse stoffen topjes tot 50 km/u. Zeker 15 seconden lang ziet de McLaren de R8 op de vochtige Britse b-weg z’n kunstje doen.
Als het dak eenmaal naar beneden is, wordt de langzaamste auto hier meteen de snelste. De McLaren explodeert werkelijk naar voren, het maakt niet uit in welke versnelling of hoe steil de weg is, hij verslindt de grond met een ogenblikkelijke, nekverrekkende minachting.
Een ‘baby-supercar’?
Dat idee is niet echt aan de door vermogen geobsedeerde, rap schakelende, met grip goochelende alchemisten uit het Engelse Surrey besteed. Net zoals de AMG en de Audi zit ie binnen vier seconden op de 100 km/u en rijdt ie door tot 320 km/u. Dakloos, als je wilt (wij niet).
Was dat een donderslag die daar uit de bewolkte hemel kwam? Misschien was het gewoon de GT C die een versnelling of twee terugschakelde. AMG heeft de trend om kleinere motoren met een turbo te bouwen beter onder de knie dan de meeste andere automakers, en er bestaat geen twijfel over dat hun V8 beter klinkt dan die van de Brit; hij is heerlijk zwaar en woest, waar de McLaren wel hard gilt en schreeuwt, maar je nekharen niet overeind weet te zetten.
Maar zelfs de kwaaie grom van de glorieuze 4,0-liter biturbo AMG V8 legt het ogenblikkelijk af als je de glimmende startknop op het stuur van de R8 indrukt. De startmotor doet z’n werk, waarna de atmosferische 5,2-liter V10 de bergkloof onder ons vult met rijke, keffende tonen. De motor van de Spyder kun je niet bewonderen door een glazen kap, zoals bij de coupé, maar qua geluid wint ie het desalniettemin van de zwaarder klinkende andere twee. De gehele R8-ervaring wordt erdoor gedomineerd.
Waarom is dit geluid zo goed?
V10-motoren zijn de beste motoren die er bestaan, vind je niet? Deze 610 pk sterke virtuoos blijft maar toeren maken, meer en meer, op een onheilspellend serieuze manier. Het blok lijkt echt een ziel te hebben, en heeft totaal geen last van de extra 140 kilo die de Spyder aan versterking moet meetorsen ten opzichte van de coupé. Hij mag niet zo verzengend, oogboldrogend snel zijn als z’n dichte broertje, maar nooit mis je een turbo. Dat de motor wat harder en langer moet werken, maakt de R8 Plus Spyder in feite zelfs iets spannender dan de objectief bezien betere coupé. En dat geldt vooral als je met het dak open rijdt terwijl de lucht al zwanger is van de regen; je geniet van elke seconde.
Op z’n omvang na is de R8 niet méér intimiderend om te rijden dan een TT. Daarin schuilt ook meteen z’n kracht. Deze Audi heeft alles wat een Audi zo begeerlijk maakt: een superieure cabine, schitterende details, veel gebruiksgemak, en dat in een dik 600 pk sterk monster. Dat maakt dat je je een rockster voelt, maar tegelijkertijd zorgt ie ervoor dat je tijdens het rijden geen vuile handen hoeft te maken. Hij zorgt voor je. Alweer: net als de TT. Het bouwen van een zo sensationele aandrijving die zich zo makkelijk laat gebruiken: het is een totaal briljante prestatie.
Zijn er alleen maar pluspunten in de Audi?
In een cabriolet is het niet zo erg dat de instelbare magnetorheologische dempers even extra sidderen na een hobbel in de weg, en dat het pedaal dat de keramische remmen in werking stelt, lijkt te zijn gemaakt van sponsgebak. Maar er is een ander probleempje in het interieur van de Audi, net als bij z’n oh zo oncomfortabele Lamborghini-neef: de plaatsing van de verstevigingen in de bodemplaat zorgt ervoor dat je iets te hoog en te ver naar voren zit. NBA-spelers dienen hun toevlucht dus elders te zoeken.
De McLaren heeft geen last van zulke ergonomische missertjes, behalve dan dat je even moet oefenen om gracieus in en uit te stappen. Hij lijdt echter wel aan andere kwalen: het touchscreen loopt om de haverklap vast, de ramen hebben een eigen willetje, de neus komt soms met tegenzin omhoog, en de parkeersensoren lijden aan narcolepsie. Mag dat, voor 272.000 euro (212.000 euro in België)? Hm.
Is het je prioriteit om te rijden en te sturen? Als je daarop ‘ja’ zegt, dan moet je de McLaren hebben. Z’n besturing communiceert enorm puur met jou en het wegdek, z’n grip is geweldig en z’n grenzen liggen binnen je bereik. Hij wordt nooit afgeleid door een wegverkanting en je hoeft ‘m niet constant te babysitten.
Waarom heeft de McLaren zoveel grip?
Het onderstel is strak maar prima gecontroleerd, de demping precies goed. De Normal-modus is ideaal voor de openbare weg. In de Sport- en Track-standen verstijft de boel nog wat meer, maar dat is niet nodig als je niet op een circuit rijdt. En neem dan de coupé, als je toch zo serieus bent. De remmen zijn echter een ander verhaal. De standaard koolstof-keramische remmen hebben kracht genoeg, maar het starre, stijve rempedaal geeft niet thuis, tenzij je erop stampt.
De 570S is intiemer bij normale snelheden dan de R8, omdat je intuïtief meteen begrijpt wat de auto je wil zeggen. De Audi is nooit saai, maar als je een rijfreak bent, is er minder om in te zwelgen. Je bewondert weliswaar de motor en de sublieme flippertransmissie, maar de besturing, de remmen en de quattro-aandrijving gebruik je alleen maar. Een onderstelauto versus een motorauto, eigenlijk. Wat is de AMG dan? Deels een carnavalswagen, deels een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is charmant maar bedrieglijk. Een beetje schizofreen.
Wat voor ervaring krijg je in de Mercedes?
Hij is intimiderend om in te gaan zitten – z’n stoelen zijn keihard en de enorme console is vergeven van de knoppen, als de zuignappen van een enorme, ondersteboven gekeerde robot-inktvis. Een mythisch monster met een Race-modus. Omdat de V8 achter de voorwielen ligt en de besturing messcherp is, moet je wel even aan ‘m wennen. De GT C is een vermoeiend ding, een musclecar die zowel een gezellige boulevardcruiser als AMG’s ultieme performance-machine wil zijn. Af en toe rijdt ie als een auto waarvan het weggedrag is bedacht door iemand die er ogenschijnlijk alleen ooit een heeft bestuurd in Forza: een enorme berg lawaai, onwaarschijnlijk snelle reacties en dwars uit elke bocht.Z’n dak vouwt zich op in 11 seconden – het snelst van deze drie – en in dezelfde tijd rij je harder dan is toegestaan. Dus ja, de AMG is een grootse roadster, snel met z’n dakje, heeft veel koppel en het lef van een AC Cobra. Wat alleen een beetje jammer is, is dat ie altijd je volledige concentratie opeist. Er zijn momenten dat je moeilijke gezichten trekt of even op adem moet komen – op wegen die kinderspel voor ‘m zouden moeten zijn. Plus: moderne turbomotoren zijn afhankelijk van actieve uitlaatpijpen voor hun knetterende theater. Dat hilarische geluid ontstaat dus achter je, waardoor je het vuurwerk voor een groot gedeelte mist als je een beetje doorrijdt.
Is dat bij de andere auto’s anders?
Als je de achterruit van de McSpider laat zakken, krijg je een gemene turbo-sis om je oren, die uit een prijzige optionele sportuitlaat komt. De optieprijzen zijn bij deze auto sowieso volstrekt ridicuul en bespottelijk. Je koopt deze rijk uitgeruste R8 al voor minder geld dan de basis-570S Spider, maar iemand besloot om ook nog eens voor een slordige 70.000 euro aan opties op de ‘baby’-McLaren te plakken. Alleen al z’n koolstofvezel accenten kosten meer dan een Volkswagen Golf R. Je zou je daarbij kunnen opwinden over het feit dat z’n interieur ook nog eens het minst mooi is afgewerkt, maar fundamenteel is het de beste cabine van de drie. Uitstekend zicht, een prettige zitpositie, en de (jawel: optionele) P1-kuipstoelen zorgen ervoor dat je lichaamsgewicht goed wordt verdeeld, zodat je na twee uur rijden nog redelijk fris uit de 570 kunt stappen. Z’n logo is bovendien het meest exotisch van deze drie – dit is het enige merk hier dat niet ook een diesel-crossover bouwt – maar je hebt dus een wat minder weelderige cockpit. Er is zodoende maar één reden om ‘m te kopen: om mee te rijden. Want de Mclaren is veruit de meest serieuze auto van deze drie.
Dus, wat is de beste roadster van 2017?
Dat maakt ‘m een spectaculaire supercar, maar als het begint te regenen en de Mclaren achterop raakt terwijl z’n dak zich ontvouwt, blijkt de R8 toch favoriet. Niet zozeer om het gemak dat ie biedt of om z’n vierwielaandrijving (al is die geweldig). Als het puur zou gaan om het supercar-gehalte, zou er iets voor te zeggen zijn om voor de ‘onderstelauto’ te gaan, want dan neem je alles immers vreselijk serieus. Maar als je zonder dak wilt toeren, rond wilt kijken, de frisse lucht en de turbulentie wilt vieren, dan is een betoverende motor wel erg verleidelijk. Het romige V10-geluid overstemt en verdrinkt de serieusheid.
De R8 Plus heeft de allure van een rockster, we zeiden het al, maar is niet intimiderend. Hij is compleet, goed in balans en theatraal. Hij is alles wat je kunt verlangen van een supercar, zelfs wanneer de zondvloed boven je hoofd losbarst en je even wordt gedwongen om niet harder dan 50 km/u te rijden.
Mercedes-AMG GT C Roadster
Prijzen: € 224.350 (NL) / € 165.649 (B) Motor: 3.982 cc, V8 biturbo, 558 pk, 680 Nm
Aandrijving: achterwielen, 7v automaat Prestaties: 0-100 km/u in 3,7 s, top 316 km/u Verbruik: 11,4 l/100 km, 259 g/km CO2 Gewicht: 1.635 kg
McLaren 570S Spider
Prijzen: € 272.000 (NL) / € 212.000 (B) Motor: 3.799 cc, V8 biturbo, 570 pk, 600 Nm Aandrijving: achterwielen, 7v automaat Prestaties: 0-100 km/u in 3,2 s, top 328 km/u Verbruik: 10,7 l/100 km, 249 g/km CO2 Gewicht: 1.359 kg
Audi R8 V10 Plus Spyder
Prijzen: € 285.430 (NL) / € 207.900 (B) Motor: 5.204 cc, V10, 610 pk, 560 Nm Aandrijving: vier wielen, 7v automaat Prestaties: 0-100 km/u in 3,3 s, top 328 km/u Verbruik: 12,5 l/100 km, 292 g/km CO2 Gewicht: 1.670 kg
NIEUWSBRIEF
Het laatste autonieuws, de meest recente tests en exclusieve auto-content rechtstreeks in je mailbox. En als je wilt kunnen wij je ook op de hoogte houden van aanbiedingen van onze partners.
Reacties