Om autofabrikanten nu meteen als leugenaars weg te zetten, gaat misschien een beetje ver. Je kunt echter rustig stellen dat ze er een handje van hebben om de zaken nét iets te rooskleurig voor te stellen. Zeker als het om de namen van hun producten gaat. Als de Hyundai Grandeur één ding volledig ontbeerde, was het grandeur.

Niet veel mensen kregen de handjes letterlijk op elkaar voor de Daihatsu Applause. De Kia Picanto was/is een hoop, maar zeker niet pittig en al helemaal geen gefrituurde gehaktstaaf. En dan is er deze BMW 2-serie Gran Coupé. Een coupé is het natuurlijk niet, daar heeft ie toch echt een paar deuren te veel voor, en ook met de beste wil van de wereld kun je hem niet ‘groot’ noemen. Wat ie wel is: nieuw.

Wat is er anders aan de BMW 220 Gran Coupé?

Nieuwer dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Hoewel hij in grote lijnen behoorlijk lijkt op zijn voorganger, zegt BMW dat er geen carrosseriedeel hetzelfde is gebleven. Hij is dan ook iets langer en hoger geworden, al gaat het om centimeters hier en daar. Maar als je de ontwerpers mag geloven, leveren die kleine verschillen meteen een auto op met veel meer uitstraling.

Daaraan dragen trouwens ook veel andere visuele wijzigingen bij, zoals de glimmend zwarte grille, raamstijlen en de hele onderkant achteraan. Het is nog even de vraag hoe lang dat mooi blijft, want het spul is nogal krasgevoelig. Eventueel kun je ook het dak in glanzend zwart krijgen. Daarnaast zijn uiteraard ook de koplampen en achterlichten nieuw. Standaard zijn ze voorzien van led’s; geavanceerd adaptief spul met matrix-grootlicht is een optie.

Hoewel de 2-serie een van de weinige BMW’s is die nog normale, klassieke nieren in z’n neus heeft, is een minder subtiel geintje van duurdere modellen naar de 2 afgedaald: de (gelukkig optionele) mogelijkheid om ze te voorzien van een verlicht randje. ‘Iconic Glow’ noemen ze dat. Wij scharen het maar in dezelfde categorie als ‘Gran’ en ‘Coupé’.

Op de achterbank is het niet echt ‘Gran’

Dat de BMW 220 Gran Coupé niet zo groot is, merk je vooral op de achterbank. Voor volwassenen is het daar geen feest, kinderen houden het er wellicht wat langer vol, in ruil voor extra schermtijd. Voorin heb je echter nauwelijks wat te klagen. Het interieur is erg fraai en wordt gedomineerd door gebogen schermen, waar BMW zo trots op is dat je er ook zo goed als alles in mag doen.

Veel andere knoppen zijn er namelijk niet. Je hebt uitgebreid de mogelijkheid om van alles op te slaan in voorkeursschermen en -standen, waardoor het na een tijdje best zal wennen, maar het is door de overweldigende hoeveelheid menu’s, die lang niet altijd logisch in elkaar zitten, zeker geen instappen-en-wegrijden-auto. RTFM, dus.

Een andere plek waar je ‘Gran’ met een korreltje zout mag nemen, is de bagageruimte. Dat heeft vooral te maken met de accu, want onze 220 is een mild-hybride. De batterij woont achter de achterbank en slorpt zo een aardig deel van de ruimte op. Halverwege de vloer zit een groot smokkelvak, waar je nog aardig wat in kwijt kunt.

En hoe rijdt de BMW 220 Gran Coupé dan eigenlijk?

De motor waar de elektra zijn assistentie aan moet verlenen, is ook al niet groot: een 156 pk sterke driecilinder. Het systeemvermogen komt uit op 170 pk. Driecilinders zijn met name onder in het toerengebied niet de meest werklustige types, en het duurt even voordat de turbo bijspringt. Vooral dáár zou de elektromotor dus van pas moeten komen. In de praktijk komt dat er niet helemaal uit; de 220 komt niet altijd even fris uit de startblokken en bij inhaalacties is het raadzaam om meteen maar twee versnellingen terug te schakelen met de flippertjes achter het stuur om te zorgen dat de boel een beetje bij de les is.

Het onderstel is uitstekend: stabiel, aan de stevige kant maar ook weer niet oncomfortabel. Het stuur vinden we wel érg dik en de besturing iets te licht – een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hij stuurt uiterst precies en het onderstel is tot veel grootsere dingen in staat dan de motor je toestaat.

De 220 Gran Coupé is een fijne auto die er met deze upgrade in bijna alle opzichten op vooruit is gegaan. Het coupé-idee blijft een wat gemankeerd concept en niet alle keuzes zouden de onze zijn, maar er zijn vast mensen die daar minder moeite mee hebben.

Prijs (Nederland)€ 50.990
Prijs (België)€ n.n.b. (nog niet bekend)
Motorinhoud1.499 cc
MotortypeDriecilinder turbo hybride
Vermogen270 pk / 125 kW
Koppel280 Nm
AandrijvingVoorwielaandrijving
TransmissieZeventraps automaat
Acceleratie0-100 km/u in 7,9 seconden
Topsnelheid230 km/u
Verbruik5,2 liter per 100 kilometer
CO₂-uitstoot119 gram per kilometer
Tankinhoud49 liter (benzine)
Afmetingen (l x b x h)4.546 x 1.800 x 1.438 mm
Wielbasis2.670 mm
Leeggewicht1.425 kilogram
Bagageruimte360 liter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *