Wees dankbaar. Heb bewondering voor de dappere mannen en vrouwen bij Honda. Want zonder hen zou ons Ding van het Jaar 2013, de Honda Horrormaaier, er nooit zijn geweest. In tijden waarin bankiers en verzekeraars al ‘nee’ zeggen voor je de vraag hebt gesteld en aanvraagformulieren in achtvoud moeten worden ingediend, zou de Horrormaaier niet eens de fase ‘wat vind je hiervan?’ hebben overleefd.

Vanwege het feit dat ie er toch is gekomen en omdat het een rijervaring was die je leven verandert, verdiende ie eind vorig jaar een TopGear-award. En omdat het technisch gezien geen auto is, riepen we meteen een nieuwe categorie in het leven: Ding van het Jaar.

Op de keper beschouwd is de Horrormaaier overigens niet echt zinvol: wie zit er te wachten op een grasmaaier die 200 km/u haalt? Maar wat een fantastische machine is dit om een ongestelde vraag te beantwoorden. Hij heeft de motor van de Honda VTR 1.000 cc motorfiets, de besturing van een Morris Minor, de racebanden van een quad en een ongedempte uitlaatpijp die zo veel herrie maakt dat je hem op de maan kunt horen.

Hard accelereren is de beste manier om jezelf te herinneren aan je eigen sterfelijkheid. Hij sprint in 4,0 seconden naar 100 km/u en elke milliseconde daarvan is gruwelijk spannend. Het geluid dat ie dan maakt, zou de inwoners van de onderwereld van Hades angst aanjagen en de Horrormaaier laat geen spot met zich drijven. Voortdurend ploft en knalt ie, en wanneer je optrekt, komen er blauwe vlammen uit de uitlaat. Dat is zijn manier om je te vragen nog iets harder te gaan. Dit is een machine die respect en bewondering afdwingt, een feest dat gevierd moet worden.

Dus graag heel veel bonuspunten voor Honda omdat ze ‘m hebben gefabriceerd en omdat ze hebben geluisterd naar TopGears zakelijke verantwoording: soms willen we gewoon ons gras wat sneller maaien. Misschien nog wel meer waardering gaat uit naar het feit dat onze Man in het Wit erop mocht rijden.

Reacties

Meer van TopGear