
Kun je je de eerste keer nog herinneren dat je een Hyundai Ioniq 5 zag rijden? Op de foto’s leek het een auto van formaatje Volkswagen Golf, maar in het echt is ie toch een stuk groter. We hebben altijd het idee gehad dat de digitale ontwerptekening per ongeluk met 25 procent zoom is verstuurd en dat niemand dit heeft gespot. En nu is het te laat om het te bekennen. Als je hem naast andere auto’s ziet staan, is het net alsof er één auto van de verkeerde schaal tussen de verzameling schaalmodelletjes staat.
En de vernieuwde Ioniq 5 is zelfs nog 20 millimeter groter – al zit die lengte alleen maar in de bumpers. De totale lengte valt trouwens wel mee: die is 4,65 meter. De wielbasis is dan wel weer indrukwekkend, met exact 3 meter. Dat is langer dan die van een Mercedes E-klasse. Zelfs de wielbasis van een BMW X7 wint het maar nipt van die van de Hyundai. Je krijgt echt heel veel interieurruimte voor je centjes. Hij oogt dus niet alleen groter in het echt, hij is ook echt groot.
Inhoud Hyundai Ioniq 5 (2025) review
Wat is er nieuw aan deze Hyundai Ioniq 5?
Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: er is nu een extra ruitenwisser. Bij de eerste Ioniq 5 ontbrak de ruitenwisser op de achterruit, wat bijzonder is voor dit type carrosserievorm. Bij coupés en sedans ontbreken ze wel vaker, maar vrijwel nooit bij hatchbackachtige vormen, waarbij water en smurrie tegen de achterruit spat bij nat wegdek. Goed dat ze hem hebben toegevoegd. We hebben de ruitenwisser uitvoerig getest en we kunnen melden dat hij inderdaad wist. Of hij ook weet, dat wisten we niet.
Verder werd het onderstel iets comfortabeler gemaakt en zijn er nu fysieke knoppen voor de stuur- en stoelverwarming. Er is nog steeds keuze uit twee batterijen, alleen zijn ze iets gegroeid, waardoor alle uitvoeringen zo’n 60 kilometer verder rijden op een lading. Tot slot zijn de bumpers iets bijgestipt. Het zijn allemaal kleine puntjes, wat aangeeft dat de Ioniq 5 al best in orde was.
Hoe rijdt ie?
Toevallig reden we onlangs de sportievere Ioniq 5 N en pas als je in de normale versie rijdt, merk je hoeveel werk er in de N zit. De sportieve versie is scherp en wil je op elk moment bij het rijden betrekken. De normale Ioniq 5 wil je juist niet lastigvallen met zaken als stuurgevoel. Nee, het onderstel is zelfs opvallend zacht – en dat maakt het uiterst comfortabel. Wat ons betreft precies wat je wilt bij een dagelijkse EV. Hij deint zelfs nog even na bij een wat grotere hobbel op de snelweg.
Opvallend genoeg staat de Ioniq 5 dan wel weer op vrij sportieve Michelin Pilot Sport-banden. We vragen ons af of een ecoband niet voor meer actieradius zou zorgen, maar anderzijds is wat extra grip nooit weg. Wel merkten we een lichte trilling in deze band op de snelweg. Het kan zijn dat een van de vorige bestuurders van onze testauto te veel van de banden heeft gevraagd, maar als we zoeken op het internet komen we meer mensen tegen met deze klacht. Iets om op te letten.
Hoe is het interieur van de Hyundai Ioniq 5?
Andere merken komen beetje bij beetje terug van de keuze om zoveel mogelijk knoppen weg te laten. Bij Hyundai zijn de knoppen nooit echt weggeweest. Fijn, want zo zijn alle functies binnen handbereik en vereisen ze vaak maar één handeling. De zilvergrijze afwerking van de knopjes met de blauwe backlight doen ons denken aan stereotorens uit de jaren ’90. Niet megahoogwaardig, maar we geven toe dat dit smaakgevoelig is.

Verder is de Ioniq 5 vanbinnen erg ruim, met dank aan de wielbasis. Maar ook qua hoofdruimte kom je niets tekort. Best een verademing, omdat veel merken om aerodynamische redenen de daken steeds lager willen maken. Handig is dat je de achterbank kunt verschuiven. Zeker niet uniek voor Hyundai, maar het is altijd verrekte handig als je even wat meer bagageruimte nodig hebt, maar ook mensen moet vervoeren. Je passagiers kunnen best een keer hun benen intrekken.
Wat zijn de grootste plus- en minpunten?
Het zal ongetwijfeld aan die royale wielbasis liggen, maar het is ons nooit gelukt om de Ioniq 5 in één keer lekker te fileparkeren. Iets waar je aan zal moeten wennen, want Hyundai biedt geen automatische parkeerfunctie. Als we nog een klein minpuntje mogen aanwijzen, dan vinden we het audiosysteem wat tegenvallen. Onze Lounge-uitvoering heeft het optionele Bose-systeem en we hadden hiervan iets meer verfijning verwacht.

Verder nog bijzonderheden?
Onze testauto heeft nog ouderwetse spiegels van glas, maar je kunt voor 2.695 euro het Vision Plus-pakket nemen. Dan krijg je twee camera’s en twee schermpjes in plaats van de buitenspiegel. Ook de binnenspiegel is dan digitaal. Toen Audi (of eigenlijk Volkswagen, met de XL1) dit voor het eerst introduceerde, dachten we nog even dat dit the next big thing zou kunnen zijn. Maar Hyundai is een van de weinige merken die het heeft opgepakt.
Wat is de prijs van de Hyundai Ioniq 5?
De goedkoopste Hyundai Ioniq 5 is de Style met een 63-kWh batterij. Die kost 42.995 euro voor 440 kilometer actieradius. Met alle opties op deze motorisering ga je naar de 53.395 euro. De goedkoopste uitvoering met de 84-kWh batterij kost 46.995 euro. Dan kom je 570 kilometer ver. Tel daar 10.000 euro bovenop voor de dikste uitvoering. Wil je de 84-kWh batterij met vierwielaandrijving, dan kost ie 61.395 euro. Dat kost je wel 24 kilometer actieradius.
Dus, moet je de Hyundai Ioniq 5 kiezen?
Het zullen waarschijnlijk de leaserijders zijn die hier zitten te snuffelen. Maar weet je: waarom ook niet. De Ioniq 5 heeft een tof en onderscheidend design, is heerlijk comfortabel, rijdt ver en heeft bakken met interieurruimte. We zouden er niet snel 60.000 euro aan uitgeven, maar als je een EV zoekt voor rond de 45 mille, dan is dit een uitstekende optie.
Hyundai Ioniq 5 84 kWh specificaties (2025)
Aantal motoren | 1 |
Power | 229 pk/168 kW, 350 Nm |
Accu | 84 kWh |
Aandrijving | achterwielen, traploos |
Acceleratie | 0-100 km/u in 7,5 s |
Topsnelheid | 185 km/u |
Verbruik | 16 kWh/100 km |
Actieradius | 570 km |
Laadtijd | 18 min. bij 350 kW (80%) |
Afmetingen | 4.677 x 1.890 x 1.647 (l x b x h) |
Wielbasis | 3.000 mm |
Gewicht | 2.070 kg |
Bagage | 520/1.580 l |
Er is weinig mis mee, maar ik vind deze zelf niet mooi. Dan zou ik eerder voor zijn Kia broer gaan. Of nog beter, voor een Enyaq of ID.4. Net als de Hyundai en Kia’s zijn dat goede allround auto’s maar die hebben een extreem korte draaicirkel en die wendbaarheid is erg fijn. Deze zijn allemaal in ieder geval veel beter dan een Tesla Model Y en die is al veel beter dan alles wat uit China komt.