Elektrisch rijden vergt een zekere toewijding, dus als je een auto hebt die het allemaal wat makkelijker voor je maakt, is dat mooi meegenomen. Hyundai heeft het met hun eerste vol-elektro-poging, de Hyundai Ioniq Electric, meteen voor elkaar
We kunnen lang of kort praten over belastingkortingen, subsidies, gratis laadpalen, gemeentelijke onderscheidingen en andere veren in het achterste van de Nederlandse elektrorijder, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding.
Is er dag in dag uit te leven met een auto?
Wat ons betreft staat of valt het bij de bruikbaarheid. Je weet dat je met de huidige ‘betaalbare’ accutechniek – al staat er, in de vorm van de Tesla Model 3 en de Opel Ampera-e, een aardige sprong voorwaarts te gebeuren – nu eenmaal geen honderden kilometers ver komt. Het minste wat je dan van je elektrische auto kunt verlangen, is dat hij je helpt om met z’n beperkte radius om te gaan.
Zonder enige voorkennis over de auto en zijn systemen stappen we in de Hyundai Ioniq Electric. In de huppelende-roze-pony-droomwereld van de NEDC kan hij tot 280 kilometer ver rijden; in de praktijk zijn dat er minder dan 200. Om precies te zijn: 178, zo lezen we in ons tellerscherm. Wanneer we 100 kilometer verder zijn – veel snelweg, maar ook wat stadsverkeer – staat de indicator op 78. Kijk, daar hebben we wat aan.
Dit is het soort vertrouwen dat de Hyundai Ioniq Electric inboezemt: je weet precies waar je aan toe bent. Een grote EV-knop op het dashboard geeft je toegang tot alles wat je wilt weten. Waar is de dichtstbijzijnde laadpaal? Hoelang duurt het voor de accu’s weer vol zijn bij een snellader, of een standaard lader, of het stopcontact in je garage? Hoeveel extra kilometers kun je eruit persen als je de airco uitzet? Het toegankelijke, kinderlijk eenvoudig te bedienen centrale scherm van de Ioniq weet alles.
Niet te grote verschillen?
De verschillen tussen de rij-modi – Eco, normaal en Sport – zijn voor het gevoel vrij groot. De besturing is altijd dof maar direct, met redelijk wat gewicht; het onderstel is bepaald niet te stug. In Sport krijg je meer koppel en begint de Ioniq zowaar wat te bruisen. Uiteraard ligt het zwaartepunt laag, waardoor je een verrassend potje met ‘m kunt hoeken. Met flippers achter het stuur bepaal je het niveau van regeneratie, dus de remwerking, en daarmee de mate waarin je met enkel het gaspedaal kunt rijden. De spoorassistent en adaptieve cruisecontrol werken oké, maar we zetten ze uit; dat scheelt weer stroom.
Eigenlijk is er maar één ding dat ons een beetje dwarszit bij deze Hyundai Ioniq Electric: een elektrische auto mag fluisterstil zijn, en dat is ie niet. Rollend door de stad produceert ie een soort spacy hier-ben-ik zoemgeluid – dat is ontzettend cool, dus daar hoor je ons niet over – maar op snelheid is er vooral veel herrie van de banden. Dat maakt lange ritten op den duur wat vermoeiend. Aan de andere kant: echt lange ritten kun je toch niet maken, dus waar maken we ons nou allemaal druk om.
Motor
28 kWh
elektromotor
120 pk
295 Nm
Aandrijving
voorwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 9,9 s
top 165 km/u
Verbruik
12,5 kWh/100 km
A label
280 km (actieradius)
- 12 uur (bij 2,3 kWh)
- 7,5 uur (bij 6,6 kWh)
Afmetingen
4.470 x 1.820x
1.450 mm (l x b x h)
2.700 mm (wielbasis)
1.420 kg
455 l (bagage)
Prijs
€ 32.280 (NL)
€ 34.999 (B)
Vonnis 13/20
Natuurlijk is de Ioniq ook als (plug-in) hybride te krijgen, maar de echte die-hards gaan voor deze. De Electric houdt alles simpel en overzichtelijk; echt een fijne metgezel. Iets meer isolatie en we zouden ‘m overwegen voor woon-werkverkeer
Paul heeft op 21 september 2018 geschreven:
Zoemgeluid is de VESS, die kan uit. Knopje indrukken enstil is ie…..
Johan Gort heeft op 29 augustus 2017 geschreven:
Gelukkig dat jullie de Ioniq gewoon beoordelen als wat hij is een zeer luxe vervoermiddel voor het dagelijks woon werk verkeer. Zo heb ik hem ook besteld.Schoon vervoer voor alle dag. Wil niet mee doen aan de vervuiling en de mogelijkheid om dit te kunnen doen. Voor de kosten hoef ik het zeker niet doen, want ik rijd nu een Audi A2 1.2 tdi gem. verbr. 3/100 echt waar. Deze gaat straks onder een laken, ik doe hem nooit meer weg. Je weet maar nooit, 20 flessen sla olie en sturen maar.
Groet Johan Gort