De Avenger kan wel wat attitude gebruiken, want hij is klein – kleiner dan welke Jeep ook sinds de originele Willys. Hij ziet er dus nogal blokkerig uit. Gelukkig is hij gevrijwaard gebleven van nutteloze agressie. In alle opzichten, behalve zijn naam. Zoals veel te veel SUV’s klinkt hij als een shoot ’em up-computerspelletje.
Aan de andere kant: was er in de jaren ’70 in het VK niet een Hillman met dezelfde naam, die zo mogelijk nóg meer als een tang op een varken sloeg? En ergens na de eeuwwisseling nog een suffe Dodge? Nou ja. Het design is (natuurlijk, zouden we haast zeggen) in hoge mate geënt op hedendaagse en vroegere Jeep-kenmerken.
Het uiterlijk van de Jeep Avenger
Zijn verlichting en gelakte carrosseriepanelen zijn rondom ingezet met goedkoop plastic dat qua krassen en butsen een zekere opofferingsgezindheid tentoonspreidt, zowel in de stad als op onverhard. Op dezelfde manier is de behoorlijke bodemvrijheid niet alleen fijn voor je geloofwaardigheid in het terrein, maar ook prettig voor het nonchalant nemen van verkeersdrempels.
Vergeleken met de Opel Mokka en DS 3, die op hetzelfde platform geschoeid zijn, is er veel tijd en geld besteed aan het inkorten van de overhangen en het langer maken van de veerwegen. Ook weer: goed voor ruige toestanden, goed voor diepliggende putdeksels en stoepranden.
Dus, wie had dat gedacht: Jeep heeft hier een uitstekende stadsauto gecreëerd. Zoals bij elke fatsoenlijke elektrische auto is de aandrijving stil, soepel en lokaal emissievrij. Allemaal prima en toekomstbestendig, zeker als de regels voor fossiele resten etende auto’s nog strenger worden. De prijzen beginnen vooralsnog bij 37.000 euro (1.000 euro minder in België).
De elektromotor van de Jeep Avenger
Jeep heeft een graai gedaan in de magazijnstellingen van Stellantis waar de nieuwe generatie elektrische hardware wordt opgeslagen. Hij heeft de geheel nieuwe 156 pk sterke elektromotor, nieuwe accu’s en een nieuwe omvormer; allemaal spul dat je binnen afzienbare tijd ook in de andere Stellantis-producten gaat tegenkomen.
De WLTP-actieradius ligt ergens tussen de 388 en 410 kilometer, afhankelijk van het formaat wielen, dus reken in de echte wereld op iets van 330 kilometer in de zomer. Hij kan aardig vlot snelladen, wat de mogelijkheden om er een wat langere reis mee te maken redelijk aanvaardbaar maakt. Hij heeft dus zeker de capaciteiten om je ook eens buiten de ringweg te wagen.
De Jeep Avenger voelt aan als een grote auto
En de Avenger is ook in andere opzichten capabel. Er zijn natuurlijk verschillende rijmodi – sommige veranderen de tractiesytemen om beter om te kunnen gaan met iets wat geen asfalt is, andere zijn voor op straat. De Eco-stand knijpt de motor echt af, dus wij gebruiken Sport. Hij is vlot zat. De Avenger is nog behoorlijk goed in bochten ook, zelfs de wat hobbelige exemplaren, dankzij zijn bescheiden formaat en lange veerwegen. Hij stuurt prettig en is fijn stil. Hij voelt over het algemeen volwassen aan en is in al zijn bewegingen goed gedempt, als een grotere auto.
Hij is ook verrassend ruim voor een compact stadsgeval, zeker achterin, waar het batterijpakket wat is ‘uitgehakt’ om ruimte voor de voeten te scheppen. Ook de plek voorin en de bagageruimte zijn netjes. En met netjes bedoelen we meer dan krap, maar ook niet superruim. Voor een kleine auto is dit een vrolijk, goed gemaakt en voldoende inventief interieur. Een hitje dus? Dat zou zomaar kunnen.
Specificaties van de Jeep Avenger 1st Edition (2023)
Motor
1 elektromotor
156 pk
260 Nm
54 kWh (accu)
Aandrijving
voorwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 9,0 s
top 150 km/u
Verbruik (gemiddeld)
15,8 kWh/100 km
Actieradius (opgave)
392 km (WLTP)
Laadtijd
3 uur 14 min. bij 11 kW
31 min. bij 100 kW (80%)
Afmetingen
4.084 x 1.776 x
1.528 mm (l x b x h)
2.562 mm (wielbasis)
1.511 kg
355 l (bagage)
Prijzen
€ 40.500 (NL)
€ 39.500 (B) – Altitude
Johnie Cawacutje heeft op 1 mei 2023 geschreven:
Heel erg jammer, voor een eventueel wat “oudere” doelgroep, denk aan ruim 60+, dat deze leuke auto NIET voorzien kan/mag worden van een trekhaak, zodat er ook geen fietsendrager meegenomen kan worden. Eeuwig zonde.