Als je die lange, lage EV6 kent, de Niro EV in zijn strakgesneden pakkie en je kunt je de Soul EV herinneren, dan zou je je kunnen afvragen waar Kia de ruimte heeft gevonden om nóg een elektrische net-niet-helemaal-SUV in zijn gamma te persen.

Nou, het is de kleinste van de EV-familie, met prijzen vanaf zo’n 37 mille. En dat is, baf, midden in wat je het VW Golf-territorium zou kunnen noemen; toch de maatstaf van de markt der Lage Landen als het op ‘gewone auto’s’ aankomt. Er komen op termijn trouwens nog een EV4 en EV5 aan. En een EV2, natuurlijk.

Geen nepgrilles voor de Kia EV3 Standard Range

Eerst terug naar de EV3, die een flinke scheut van de esthetiek van de gigantische, vierkante maanbuggy EV9 in een auto giet die het formaat heeft van een Ford Explorer EV of Volvo EX30. Dankzij wat eigenaardig langwerpige designs voor de lichtmetalen wielen en dikke wielkasten lukt het hem om er onderscheidend en futuristisch uit te zien zonder zich te hoeven verlagen tot nepgrilles of andere gimmicks.

Al zul je waarschijnlijk nog wel een tijdje moeten uitleggen waar dat ‘K-omgekeerde-N’-logo voor staat. De bedoeling van Kia is niet alleen om de toch al onder druk staande Europese mainstream-merken het leven nog wat zuurder te maken, maar ook om de binnenstormende Chinese auto’s – de nieuwkomers die Hyundai en Kia niet zo lang geleden zelf nog waren – treffend voor te blijven.

Wat kost de Kia EV3 Standard Range Air?

Goed, lang verhaal kort: je betaalt dus minstens 37 mille voor de versie met één motor en een kleinere accu, tot zo’n 48 mille voor het topmodel. Alle EV3’s zijn – voorlopig althans – voorwielaangedreven en hebben een 204 pk sterke elektromotor die de nodige Stille Kracht levert.

De uitrustingsniveaus zijn overzichtelijk. De basis is de Air die wij hier rijden (al zijn deze foto’s van de GT-Line). Dan zijn er nog de Plus (1.700 euro extra, met onder meer stoelverwarming en donker getinte ramen) en de Plus Advanced (4.000 euro meer dan de Air, met glazen schuifdak, 19-inch velgen en Harman/Kardon-audio).

Kia EV3 Standard Range (2025) zijkant links schuin achter rijdend

Er zijn nog een ‘alles erop en eraan’ GT-Line en GT-PlusLine, maar die kun je alleen bestellen in combinatie met de grotere 81,4-kWh accu. Het goede nieuws: in principe heb je met de basisversie eigenlijk alles wat je nodig hebt, en nog wat meer ook.

En die actieradius dan?

Met de ‘kleine’ accu van de Kia EV3 Standard Range kun je volgens Kia 430 kilometer ver komen. Zeker bij de huidige kou haal je dat nooit, maar we kennen er ook die minder in de buurt van hun belofte blijven. De grote accu komt tot 605 kilometer, maar zijn efficiency ligt wat lager omdat hij nu eenmaal zwaarder is. Aan jou de keus.

Op de weg is de EV3 vooral comfortabel, en hoewel de zit niet eens zo heel hoog is, geeft ie je toch dat gevoel dat mensen, bijvoorbeeld, laat kiezen voor een Juke in plaats van een Micra. Wat verder opvalt zijn de besturing, die wat licht is maar wel heel consistent in zijn bekrachtiging en precisie, en de prima gekalibreerde pedalen die geen e-koppel verspillen met wielspin of bij remmen meteen een soort moshpit van je auto maken. Echt een gevalletje instappen, wegrijden en nooit meer bij nadenken.

Er zijn diverse rijmodi (maar wij voelden het verschil niet)

Kia heeft in een speelse bui nog een knop voor rijmodi op het stuur gemonteerd, maar die doet niet veel meer dan de decoratie van je tellerscherm en de sfeerverlichting aanpassen. Gelukkig kun je zelf bepalen hoe hard er op de motor wordt afgeremd, van helemaal niet tot ‘waar heb ik dat rempedaal eigenlijk voor nodig?’. Leuk om mee te klooien.

Kia EV3 Standard Range (2025) interieur dashboard

Er zijn maar twee beertjes op de weg, die geen van beide te maken hebben met het EV-zijn van de Kia EV3 Standard Range. Ten eerste: de menu’s in het touchscreen zijn niet altijd even duidelijk en niet alles is even vlot vindbaar. Dat heeft zijn weerslag op probleem twee: overactieve rijhulpjes. De EV3 vindt je vermoeid als je klaarwakker bent.

Duwt je terug in een rijstrook die je nooit verliet. Piept om álles. Die hulpjes moeten echt een muilkorf om krijgen, want als je daarvoor eerst weer een sub-sub-submenu in moet, wordt het allemaal nóg frustrerender. Evengoed: met de EV3 mikt Kia de knuppel keihard in het hoenderhok van de Europese én Chinese concurrentie.

Voor: zeer concurrerende prijs voor ­ruimte, uitrusting en bereik

Tegen: stop met piepen. Stop met piepen, alsjeblieft. Aargh! Kappen nou!

Specs Kia EV3 Standard Range

Prijzen€ 36.995 (NL), € 36.890 (B) – Business
Aantal motoren1
Power204 pk / 150 kW, 283 Nm
Accu58,3 kWh
AandrijvingVoorwielen, traploos
Acceleratie0-100 km/u in 7,5 s
Topsnelheid170 km/u
Verbruik14,9 kWh/100 km
Actieradius436 km
Laadtijd29 min. bij 128 kW (10-80%)
Afmetingen4.300 x 1.560 x 1.850 mm (l x b x h)
Wielbasis2.680 mm
Gewicht1.700 kg
Bagage460 / 1.251 l

2 reacties op “Is de goedkoopste versie van de nieuwe Kia EV3 goed genoeg? (review)”

  1. zelf rijd ik inmiddels 3 mnd. met de ev3
    (hiervoor de e-niro 4jr.gehad)
    verbruik in de winter valt wat tegen in verhouding met de e-niro mischien dat dit goed komt met zomerse temperaturen.
    die piepjes en belletjes is inderdaad de ergenis nummer een
    diverse kan je we tijdelijk uitzetten maar moeten ieder keer weer uitgezet worden na starten!
    voorbeeld “lane assist” uit dan nog geeft hij al snel aan dat je koffie moet gaan drinken!!
    vooral op dijk weggetjes waar geen middenbaan belijning zit (wel stippellijn 1m uit de berm)
    daar kan hij niet mee overweg!!
    er zijn zoveel akoestische geluiden dat je al niet meer kijkt wat er mis is
    het schiet volledig zijn doel voorbij
    met het gevoel erbij dat ik op de kermis beland ben en bij de volgende ronde ik een beer gewonnen heb
    maar de wegligging maakt veel goed
    zeer stil en oneffenheden werkt hij perfect weg zeker een verbetering ten opzicht van de e-Niro

  2. Ik rijd nu zelf al 2,5 maand de Ev3 Air standard range, realistisch gezien haal ik zo’n 300-350km op een volle lading. Afhankelijk van de warmte. En over die piepjes en lane assist, met 3 seconden indrukken zijn deze weg. Het enige wat blijft is ogen op de weg en de vermoeidheid waarschuwing, maar zolang jij netjes rijdt en gewoon goed kijkt gaan deze nauwelijks af. Vond ze ik het begin erg gevoelig maar nu valt het mee, ik weet niet of dat komt door een update, dat m’n rijhouding beter is of dat ie naar je rijstijl aanpast, maar ik heb er geen last meer van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *