
Bereikvergroter, ja – dat woord zouden we graag ingeburgerd zien, in plaats van range extender. Welbeschouwd is het verschil met een ‘gewone’ plug-in hybride dat de brandstof-motor hier puur fungeert als generator om de accu bij te laden, niet om de wielen direct aan te drijven. Hoe dan ook: met uitzondering van de Lynk & Co 01 hebben we op onze markt nog maar weinig Chinese merken met brandstofmotoren in de weer gezien. Kan de Leapmotor C10 REEV onze veeleisende Europese zieltjes voor zich winnen?
De auto zelf kennen we al in vol-elektrische vorm – een van de twee modellen waarmee Leapmotor, een jong merk dat close is met Stellantis en van diens dealer- en servicenetwerk gebruikmaakt, onze markt vorig jaar bestierde. Het merk meldt trots dat ze sinds de introductie al 26 verbeteringen over-the-air doorvoerden. Waarop wij denken: hadden jullie ’m dan niet beter eerst kunnen afmaken?
De REEV komt náást de gewone Leapmotor C10
Die elektrische C10, generiek maar ruim en rijk uitgerust, krijgt nu dus gezelschap van deze REEV. Geen punten als je raadt waar die afkorting voor staat. Het totale bereik is 974 kilometer, waarvan 145 kilometer elektrisch; cijfers waarmee je vandaag de dag prima kunt aankomen. En de C10 REEV kan met 65 kW snelladen, wat bij een accu van 28,4 kWh best zoden aan de dijk zet. De auto gebruikt dezelfde elektromotor als de EV, aangevuld met een 68 pk sterke benzinegenerator van 1,5 liter.

Leapmotor zegt dat de nadruk bij deze motor lag op weinig vibraties, weinig slijtage en dus lage onderhoudskosten. Die laatste zaken kunnen wij moeilijk beoordelen, maar het eerste beamen we direct: wanneer we willen wegrijden moeten we naar het scherm turen om te weten of de motor loopt. Zelfs rijdend met een lagere acculading blijft ie keurig op de achtergrond – behalve als je hard bergop wilt blazen – dat is Leapmotor C10 REEV vergeven.
Ogenschijnlijke kwaliteit
De deuren van de C10 openen zich zonder dat je ze voelt ontgrendelen, een voorbode voor de kwaliteit van afwerking en materialen die je in het interieur vindt. Net als bij de EV is de instap wat vreemd door de hoge vloer, maar is de ruimte aan boord riant. De vormgeving is simpel en rustgevend, al is alles afgekeken van andere merken: op het scherm te bedienen ventilatieopeningen, Stuttgartse stengels, multifunctionele knoppen op het stuur waarmee je de spiegels kunt verstellen – waar kennen we dat ook alweer van?
Gelukkig vormen de verkeerdom werkende raamknopjes (naar voren duwen = raam omlaag) toch nog een onderscheidend element. Softwarematig schijnt de Leapmotor C10 REEV goed in elkaar te steken: Leapmotor ontwikkelde alles zelf en regelt de hele boel (vermogensmanagement, interieur, bestuurderszaken, carrosseriefuncties) via een centrale ‘supercomputer’ met een architectuur die draait op Qualcomm Snapdragon. Ons is niet bekend of je dat kunt eten, maar de gamers onder jullie zegt het vast iets.

De gebruikerservaring van het infotainment is niet verkeerd, met hier en daar wat te veel handelingen voor vaak gebruikte functies. Leuk is dat je tijdens het parkeren de afstand in centimeters tot het obstakel op je scherm te zien krijgt. Stom is dat de navigatie diep inzoomt op élke kruising of afslag, ook als je op een snelweg rechtdoor rijdt.
Pieptechnisch gezien moet je alle rijhulpen uitzetten
Van het idee om alle rijhulpjes nu eens ingeschakeld te laten, zijn we snel genezen. Zoals bij veel Chinese auto’s is dat pieptechnisch niet te doen. Ook weigert de stuurhulp van onze testauto dienst en blijft de adaptieve cruisecontrol continu remmen, accelereren, remmen, accelereren. Technologie: indien niet feilloos, compleet nutteloos We dreigen eraan voorbij te gaan dat de Leapmotor C10 REEV prettig rijdt. De besturing is licht, het (Europees getunede) onderstel treft een behaaglijke balans en weet hellen van de carrosserie toch tegen te gaan.

De tractie wordt op nat wegdek goed in de hand gehouden, al had de respons vanuit stilstand wat gewilliger gemogen, en met de vier energiemodi (iets anders dan rijmodi) zijn de acculading en het gebruik van de generator exact te controleren. De klapper: ook deze Leapmotor C10 REEV kost relatief weinig voor de hoeveelheid auto die je krijgt. Maar is dat genoeg om mensen uit het bekendere, meer uitontwikkelde spul te krijgen?
Prijs (NL) | € 39.050 |
Prijs (B) | € 37.400 |
Motorinhoud | 1.499 cc |
Motortype | Viercilinder hybride |
Vermogen | 215 pk / 158 kW, 320 Nm |
Aandrijving | Achterwielen, traploos |
Acceleratie (0-100 km/u) | 8,5 seconden |
Topsnelheid | 170 km/u |
Verbruik | 0,4 l / 100 km |
CO₂-uitstoot | 10 g/km |
Tankinhoud | 50 liter (benzine) |
Afmetingen (l x b x h) | 4.739 x 1.900 x 1.680 mm |
Wielbasis | 2.825 mm |
Gewicht | 1.950 kg |
Bagageruimte | 400 / 1.375 liter |
Zeer oppervlakkige review, voor gebruikers van het bekendere meer ontwikkeld spul. Welk spul heeft dit concept en rijdt 140km zuiver elektrische? Zelfs voor het dubbel van de prijs vind ik niets wat echt vergelijkbaar is. Het verschil zit in de gebruiksmogelijkheden van deze auto. Heeft de wagen al dan niet V2L ? Toch een decisionmaker voor de aankoop van een EV. Het vermogen van de benzinemotor wordt niet vermeld. Belangrijk voor dit concept is dan het vermogen dat effectief in de batterijen kan worden geladen. Met de caravan en een gemiddeld verbruik van +- 30 KWh weet je graag dat de batterijen voldoende vol blijven om maximaal vermogen te leveren als het nodig is, bergop. Hoe effectief de batterijen door de elektromotor wordt geladen bij het remmen en berg-af. Of kan dat alleen met de benzinemotor, de batterijen laden? De C10 REEV is een EV met een ingebouwde lader op benzine. Belangrijk voor het verbruik is onder meer de wijze waarop de verwarming werkt. Is er standaard een warmtepomp en zo ja is die zuiver elektrisch of is er een warmtewissellaar voor het koelwater van de motor? Allemaal dingen die voor dit concept een verschil kunnen maken. al dan niet aanwezig in het bekendere meer ontwikkelde spul. Info welke het verschil aantoont van het gebruik van dit concept in vergelijking met het veel duurdere maar bekender spul ontbreekt.
Je vergist je, het betreft geen Tesla aka swasticar.
Dus jij spioneert al 2 jaar op je buren. Ze zullen blij zijn met je…
In hoeverre het pieptechnische probleem te wijten is aan slecht rijgedrag, of beter, onaangepast rijgedrag, dat weten we niet. Na 1,5 jaar rijden met een Chinees weet ik dat die dingen goed werken ( ze werden wel softwarematig een beetje bijgesteld) en dat met aangepast rijgedrag de piepjes wegblijven . Met een Chinees rijdt men 69 waar de limiet 70 is en gebruikt men zijn richtingaanwijzers alvorens naar links of rechts uit te wijken; Eventjes met de GSM in de hand als een beschonken chauffeur over en weer zwalpen brengt vele biepjes op , en meer, zelfs rukjes aan het stuur. vervelend ! Hopelijk wel. Lijkt me een ideale trekwagen voor de caravan. Geen gasflessen nodig indien uitgerust met V2L. Wat is het sleepvermogen? Voor dagelijks gebruik volledig elektrisch en op reis steeds 210 pk beschikbaar , Op reis zonder laadstress met 25 Kw reserve. Geen one-pedal driving, wat ik persoonlijk goed vind, zo behoud men de remreflex voor ingeval het nodig is. Belangrijk is regeneratie en daar komen we niet veel van te weten. Instelbaar of niet? Met de caravan bergaf! Decissionmakers zoals V2L en head-up display worden niet besproken . De C10 heeft goede regeneratie en V2L maar geen head-up,, voor mij als oudere bestuurder geen luxe met al die schermen. Ik koop geen EV zonder V2l en zonder head -up display, voor mij dus essentiële informatie.
40k voor een halfbakken auto die wel vol spyware, onderdrukking en andere vormen van terreur zit.
2/20 was objectief gezien nog te hoog geweest.