Chinezen zijn in staat vliegensvlug productielijnen op te zetten, of het nu gaat om mondkapjes, tuinstoelen of auto’s. Natuurlijk, een auto bouwen is niet supermakkelijk, maar als ie volledig elektrisch is, is het wel een stuk makkelijker. En bovendien, zo vond oprichter William Li, zijn elektrische auto’s noodzakelijk.

Want zijn verhaal is dat hij op een dag wakker werd, uit z’n raam keek en alleen maar smog zag. Niet ongewoon in Chinese megasteden. Li was net vader geworden en besloot: dit is niet goed voor de mensheid.

De Aziatische versie van Tesla

De ondernemer had inmiddels wat cash door verkoop van eerdere bedrijven en bedacht een elektrische auto te gaan bouwen. Een beetje het verhaal van Tesla’s Elon Musk. Maar met een lange aanloop. Nio heeft uitgebreid de tijd genomen om doordachte, technologisch hoogwaardige auto’s te ontwikkelen.

Waarbij ze veel in eigen hand gehouden hebben, en eigen systemen gebruiken voor laden, kunstmatige intelligentie en zelfrij-opties, navigatie en meer. Enerzijds is het slim om niet van Google, Microsoft of Apple afhankelijk te zijn, anderzijds is het ongelooflijk kostbaar zelf van alles en nog wat te ontwikkelen. Toch is Nio daar vooralsnog in geslaagd.

De Nio ET7 vanbinnen

Dat merk je aan alles en zie je aan alles. Het interieur van de ET7 is bijvoorbeeld niet alleen heel fraai, maar ook heel slim opgezet, minimalistisch, met vriendelijke materialen die de natuur niet extreem belasten. De auto is ook volgestopt met camera’s – waardoor er een permanent, op een taxibord lijkend geval boven de voorruit op het dak is gemonteerd.

Dat ziet er vrij lelijk uit, maar het zorgt ervoor dat je flink autonoom kunt rijden en veel extra veiligheidsfuncties hebt. En die camera’s kunnen je in de toekomst verder van dienst zijn bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden. Terug naar het interieur.

De gadgets in de Nio ET7

We tellen maar drie knoppen op het dashboard: rijmodus, alarmlichten en deurvergrendeling. De rest zit allemaal in een groot scherm, deels logisch geordend maar deels ook boordevol opties en veel menu’s. Veel te veel als je snel iets wilt doen en de auto nog niet kent, maar boven op het dashboard zit een soort Tamagotchi (ken je dat nog?) die je met de woorden ‘hé Nomi’ activeert.

Je vraagt gewoon aan dat ding hoe je je buitenspiegels moet verstellen en het wordt direct op het scherm weergegeven. Een soort Siri, maar dan alleen voor de auto zelf. Je kunt het weer opvragen, je actieradius en alle functies van de auto, maar geen moppen.

Het ziet er wellicht wat kinderlijk uit – het geval heeft oogjes en zo’n typisch Aziatische meisjesstem, knipoogt, maakt dansbewegingen als je muziek afspeelt en draait z’n/haar/het hoofd om naar je medepassagier als die wat roept – maar het werkt wel.

Standaard veel moois, weinig opties

De auto is verder voorzien van alle denkbare opties: een dik audiosysteem met meer dan twee handen vol speakers, perfecte stoelen, een scheepslading aan veiligheids- en waarschuwingssystemen, en onze versie had nog luchtvering, stoelverkoeling en -verwarming inclusief massage, extra fraaie velgen en een groot panoramadak. In tegenstelling tot veel traditionele merken met waslijsten aan opties houdt Nio het beperkt.

Je krijgt standaard al veel moois, net als bij andere nieuwkomers als Tesla en Polestar. Hou het bestelproces simpel en beperk de keuzes door gewoon al veel te geven – een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Al is alles natuurlijk al in de prijs verdisconteerd. Je moet wel een paar keuzes maken als je een Nio wilt, en de belangrijkste is je batterijcapaciteit.

De motoriseringen van de Nio ET7

Je kunt kiezen uit een 75- of 100-kWh versie, en later een 150-kWh die 1.000 kilometer kan halen. De 100-kWh haalt 580 kilometer, de 75-kWh 445 kilometer. De twee elektromotoren (eentje voor en eentje achter, waardoor je vierwielaandrijving hebt) leveren samen 652 pk met 850 Nm, ongeacht je batterijkeuze, dus dat zit wel snor.

Naast traditioneel laden aan een paal kun je ook je accu laten wisselen in een Nio-wisselstation, waarvan er een aantal in Nederland zullen komen. Voordeel: het is veel sneller, en je hebt weer een vers setje accu’s. Het nadeel kan zijn dat de accu’s niet van jou zijn, maar daar komen we zo op terug.

Prestaties van de Nio ET7 100 kWh

Voor een elektrische auto rijdt de Nio ET7 gewoon goed. Ja, hij is zwaar, de besturing voelt digitaal, dus afstandelijk, maar hij rijdt ook erg comfortabel en is snel wanneer jij dat wilt. Kies de rijmodus Sport+ en je knalt in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Daarnaast zit ie lekker, heeft ie veel binnenruimte en is het onderstel ook echt van hoog niveau.

Sterker: Nio roept rustig dat ze zich aan BMW of Mercedes spiegelen als het gaat om rijgedrag, luxe en comfort. En eerlijk gezegd zitten ze daar ook niet heel ver naast. Maar al die luxe en het prettige rijgedrag heeft ook een prijs, en die is niet mals. Maar ook lastig te vergelijken. Want je kunt geen Nio kopen, alleen leasen, wat neerkomt op huren met wat extraatjes.

De prijs van de Nio ET7

De goedkoopste Nio ET7, die met de 75-kWh accu, kost je 1.300 euro per maand; de 100-kWh versie die wij rijden, is 1.420 euro per maand. En dan mag je 1.250 kilometer per maand rijden – rij je meer, dan moet je bijbetalen (30 cent per kilometer). De looptijd van je contract is drie jaar. Nu wordt het lastig.

Want je leaset ook een Porsche Taycan 4 Cross Turismo, we noemen eens wat, voor pakweg 1.200 euro per maand. Dat is dan wel een contract voor vijf jaar, en met maximaal 833 kilometer per maand. Die heeft een 83,7-kWh accu, is minder snel in de sprint (!) maar heeft een hogere topsnelheid.

Het eindoordeel van de Nio ET7 100 kWh

Hij lijkt op het eerste gezicht dus wel goedkoper. Hoewel, als je alle kleine lettertjes gaat uitpluizen – bij Nio of Porsche, dat is om het even – dan kunnen de kosten nog weer anders uitpakken. Want wat is je eigen risico bij schade? Wie pakt de kosten voor banden? Hoe snel kun je opzeggen? Wat is je afkoopsom bij opzegging? Je belandt al snel in een mist van voorwaarden en bepalingen die vergelijken haast onmogelijk maakt.

Op gevoel zeggen we: die Nio ET7 is heel duur voor een onbekende nieuwkomer. Ja, je krijgt er veel voor terug (vermogen, luxe, techniek) en je hebt in directe zin niets te maken met restwaarde of afnemende batterijcapaciteit naarmate de auto ouder wordt.

Want hij is toch niet van jou. Maar het is een nieuw, Chinees merk dat zich in Europa nog moet bewijzen. Met dit soort prijzen kan dat nog een flinke opgave worden…

Specificaties van de Nio ET7 100 kWh


Motor
2 elektromotoren
652 pk
850 Nm
100 kWh (accu)
Aandrijving
vier wielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 3,8 s
top 200 km/u
Verbruik (gemiddeld)
19,2 kWh/100 km A Label
Actieradius (opgave)
580 km (WLTP)
Laadtijd
9 uur bij 11 kW
40 min. bij 130 kW (10-80%)
Afmetingen
5.101 x 1.987 x
1.509 mm (l x b x h)
3.060 mm (wielbasis)
2.379 kg
570 / 1.545 l (bagage)
Prijzen
€ 1.420/maand (NL)
n.b. (B)

Reacties

  • Mo heeft op 20 december 2022 geschreven:

    @ Karel mee eens man, dit soort nooit in China kopen!!

    Reageer
  • Ontopic heeft op 19 december 2022 geschreven:

    de allergoedkoopste Taycan via Leaseplan met 1250 km per maand is 1.550 EUR incl BTW per maand. Dan heb je lage range en geen opties… denk dat vaak vergeten wordt dat de prijzen van subscription inclusief BTW zijn en dit segment voornamelijk prijzen laten zien excl BTW en veel services alles winterbanden, lager eigen risico.

    Reageer
  • Karel heeft op 19 december 2022 geschreven:

    Voor Pe: een iPhone is tenminste nog Amerikaans ontwerp. Een Xiaomi of een OPPO zou ik nooit kopen omdat er af-fabriek al spyware op zit vanuit de Chinese overheid. Hetzelfde geldt voor een Chinese auto. Dan laten we nog maar buiten beschouwing hoe ze daar omgaan met mensenrechten, Oeigoeren, intellectueel eigendom, het milieu en economische beïnvloeding door allerlei export- en maaksubsidies in het algemeen. Het kopen van dit soort spullen is hetzelfde als een dikke middelvinger opsteken naar de rest van de wereld. En de Europese industrie en economie saboteren.

    Reageer
  • Pe heeft op 19 december 2022 geschreven:

    Leuk dat overal wordt geschreven kan je niet kopen.
    Hieraan merk je dat het eigenlijk gebaseerd is op oude info.

    Wat ik ook best apart vindt is dat mensen zeggen Chinese troep, laat net die mensen een Iphone in hun zak hebben zitten.
    Waar denken jullie dat deze gemaakt is?

    Reageer
  • @Tim heeft op 19 december 2022 geschreven:

    Richting een ton voor een auto uit China. Mij niet gezien. Nog los van alle bekende negatieve kanten van het kopen van spullen uit China.

    Reageer
  • Tim heeft op 18 december 2022 geschreven:

    Je kan hem ook gewoon kopen hoor

    Reageer
  • Mij niet gezien heeft op 18 december 2022 geschreven:

    Laat die Chinese troep maar lekker in China! In dit geval nog super duur ook!!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)