De automerken die nu nieuw in Nederland verschijnen, zijn meestal al jaren (zo niet decennia) bezig in het thuisland. De meeste begonnen met schaamteloze kopieën van Duitse en Japanse auto’s. We hebben ons ooit door een Chinese medewerker van een merk laten vertellen dat dit heel normaal is en vooral een groot compliment naar het oorspronkelijke ontwerp; het is niet bedoeld als plagiaat. Niet echt een steekhoudend argument in westerse rechtbanken, maar goed. Deze nieuwe Omoda 9 mag je gerust zien als een compliment naar Mercedes.

We horen je het denken, en nee: deze auto heeft niets met de winkelketen te maken. Omoda is een submerk van Chery International en komt samen met zustermerk Jaecoo naar Nederland. De 9 is hier het vlaggenschip: een elektrische auto met een range-extender. Vanbuiten ziet ie er vooral uit als een generieke Chinese bak (maar wel mét uitlaten), maar vanbinnen is er heel duidelijk inspiratie te vinden.

Wat is er nieuw aan deze Omoda 9?

Alles. Vorig jaar reden we al in de Omoda E5 (review) maar we hebben sindsdien nooit meer een Omoda zien rijden. Het merk heeft een Nederlandse website, maar vind ‘m maar eens. Ook verwarrend is dat de auto is aangekondigd als Omoda O9, maar nu gewoon ‘9’ heet (de E5 heet nu ook plots ‘5 EV’). Ze hebben ook geen eigen dealers, maar worden verkocht via universele dealers die ook andere merken voeren.

Hoe is het interieur van de Omoda 9?

Op de deurpanelen vind je de verstelling van de stoelen, precies zoals bij Mercedes. Schaamteloos overgenomen, maar in tegenstelling tot bij Mercedes bewegen de knoppen wel. De feedback is dus iets aangenamer. De stoelen dan weer niet. Je ziet altijd hoog en het zitvlak van de stoel is te smal – je zit te veel op opgehoogde zijkanten van de stoel. En dan krijgen we nog weleens het commentaar ‘geen kont’ te hebben.

Ook de draaiknoppen en de klep van de bekerhouders zijn des Mercedes. Op het stuur zitten geen malle veegpaneeltjes, maar echte knoppen. Dit zou een pluspunt zijn, ware het niet dat ze vreselijk goedkoop aanvoelen. Ook het dashboardkastje is wat krakkemikkig. Voor de rest gebruikt Omoda wel aardige materialen voor het interieur. Het infotainmentsysteem is niet vreselijk intuïtief en je moet vaak een extra stapje doorlopen om de functie te bereiken die je wilt.

Hoe rijdt ie?

Om te beginnen een groot compliment voor de isolatie. Als de batterij onder de 20 procent raakt, dan spring de 1,5-liter viercilinder aan, maar dat hoor je eigenlijk nauwelijks. Zelfs als de motor iets meer zijn best moet doen, hoor je slechts heel lichtjes wat gebrom, maar je voelt nauwelijks trillingen. Het optrekken gaat elektrisch en dat gaat uiteraard heel soepel. Je kunt in totaal 1.100 kilometer rijden, waarvan 145 kilometer volledig elektrisch als je de accu hebt opgeladen.

Wel is er een aantal eigenaardigheden. Zo zit er een vertraging van zo’n 2 seconden in het gaspedaal, zelfs in de Sport-modus. Dat is echt lang. Dus als je ergens snel vóór wilt piepen, dan gaat dat eigenlijk niet. Heel irritant, en ook nogal onnodig: de aandrijving is elektrisch, je zou juist direct een reactie moeten krijgen. De auto staat op Michelin-banden, dus dat is qua grip in orde. Het comfort is prima: het onderstel is aan de zachte kant, wat de Omoda 9 een comfortabel en onsportief karakter geeft.

Waar we wel gillend gek van worden, is de rijstrookhulp. De auto wil je heel graag in het midden van de strook houden en je voelt zelfs weerstand in het stuur. Het probleem is: de auto weet niet waar het midden is. Als je hem zijn gang laat gaan, dan ping-pongt hij binnen de rijstrook heen en weer. Vermoedelijk zelfs tot daarbuiten, maar zover hebben we het niet laten komen. Zelden maakten we zo’n slechte rijstrookassistent mee. En dat terwijl Mercedes al écht zelfstandig mag rijden.

Wat zijn de grootste plus- en minpunten?

Je koopt een grote auto voor een re-de-lijk schappelijke prijs. Je kunt echt ver rijden als je de accu oplaadt en daarna de tank vol gooit (andersom is misschien nog praktischer). De afwerking is op een paar missers na keurig, maar je hebt wel te maken met een wat onhandig infotainmentsysteem en rijassistenten die vooral heel irritant zijn. Daarvoor heeft het merk misschien nog net te weinig ervaring op de Europese wegen.

Wat is de prijs van de Omoda 9?

Hier wordt het semi-interessant. Omoda ziet zichzelf als volwaardige concurrent voor het Duitse spul, vandaar ook de jatterij met de knopjes voor het interieur. Maar dan wel voor een redelijke prijs, gezien z’n formaat en uitrusting. Voor 51.900 euro stap je in. Veel keuze heb je niet: je krijgt altijd de Premium-uitvoering. Dan heb je gelijk leer, massagestoelen, een Sony-audiosysteem en de aandrijflijn met 1.000 kilometer actieradius. In België biedt Omoda momenteel alleen nog maar de 5 aan.

Dus, moet je deze auto kopen?

Misschien niet. Voor 10.000 euro minder stap je ook in de BYD Seal U (review), als we het toch hebben over Chinese EREV’s met meer dan 1.000 kilometer actieradius. Volgens Omoda heb je dan wel een minder luxe bak, maar we vinden de Omoda eigenlijk net te veel kleine irritatiepuntjes hebben om zichzelf met recht ‘premium’ te mogen noemen. Dus als je echt naar een verre camping wilt rijden op één tank en één lading, dan kun je misschien beter die andere landgenoot halen.

Omoda 9 specificaties (2025)

Motorinhoud1.499 cc
Motortypeviercilinder hybride
Power538 pk/395 kW, 650 Nm
Aandrijvingtraploos
Acceleratie0-100 km/u in 4,9 s
Topsnelheid180 km/u
Verbruik7,0 l/100 km
CO2-uitstoot38 g/km
Tankinhoud70 l (benzine)
Afmetingen4.775 x 1.920 x 1.671 mm (l x b x h)
Wielbasis2.800 mm
Gewicht2.270 kg
Bagage660/1.783 l

Geef een reactie

(verplicht)