Ooit was de Range Rover Sport haantje de voorste. Het segment van de sportieve SUV’s was toen een stuk minder vol. Tijden zijn veranderd, de spierballen-SUV is nu gemeengoed; maar de Range Rover Sport is nog altijd een huzarenstukje. Ook als ie een stekker heeft. Dat de versie die wij rijden 510 pk sterk is, heeft daar alles mee te maken.

Maar eerst willen we het hebben over de elektrische kwaliteiten van deze auto. Die hebben we aan de tand gevoeld tijdens een heuse Land Rover-challenge: een redelijk uitdagend offroad-parcours rijden zónder de verbrandingsmotor aan te spreken. Daar heb je, kunnen we je nu vertellen, vooral een beheerste rechtervoet voor nodig.

Het elektrische vermogen van de Range Rover

Vraag je te veel vermogen, dan slaat de zescilinder aan en ben je af. Hoewel je vol-elektrisch maar 144 pk tot je beschikking hebt, doet de Range Rover het prima. Ook voortschrijdend over bonkige rotsblokken en omhoogkruipend over schuine steenplateaus.

Range Rover Sport P510e Autobiography (2023) rijdend schuin achter offroad

Alle systemen waarmee deze Sport is uitgerust – van basics als lage gearing en instelbare rijhoogte tot tal van rij-modi die de balans bewaren tussen prestaties en comfort – helpen je zonder problemen de berg op. En weer af. Volledig op de batterij, mits je het pedaal niet te diep indrukt. Extra pluspunt: de meesturende achterwielen zorgen ervoor dat de auto een zeer bescheiden draaicirkel heeft. Kleiner dan die van een Mini, aldus de fabrikant zelf. En dat merk je in krappe bochten.

Het looks van de Range Rover Sport

Terwijl de Sport het zware werk verricht, zitten wij prinsheerlijk in onze leren fauteuils de boel te overzien. Camera’s rondom de auto helpen daarbij. Via het grote centrale scherm zien we precies hoe dicht we langs stenen rijden en of we nog de ideale lijn omhoog volgen. Er is ruimte genoeg voor iedereen in de cabine, zowel voor- als achterin. Dat komt onder meer doordat de nieuwe Range Rover Sport zijn platform deelt met de grotere Range Rover. Een extra highlight zijn de koolstofvezel panelen in het interieur. Erg smaakvol.

Range Rover Sport P510e Autobiography (2023) interieur middenscherm

Over smaakvol gesproken: het uiterlijk van de auto is dik in orde. We hadden die zin ook kunnen stoppen na ‘dik’. Want kijk zelf: strakke lijnen, ranke lampunits, brede flanken, krachtig voorkomen. Elegant, maar wel met een flinke dosis niet-met-mij-sollen. En met de grootste dakspoiler die ooit op een Range Rover prijkte.

Terug naar het asfalt

We hebben overigens niet de illusie dat je in Nederland of België al te vaak een offroad–challenge op de elektromotor zult aangaan, dus voor de goede orde rijden we de Sport P510e ook nog even normaal op de weg. Eindelijk mag die heerlijke, zijdezachte zes-in-lijn bijspringen, al is dat niet eens vaak nodig: op elektra moet je bijna 100 kilometer kunnen halen.

Het brandstofverbruik blijft dan ook aardig binnen de perken, mede dankzij z’n gestroomlijnde front. Tot je eens flink gas geeft natuurlijk, en dat wil je, af en toe. In de Sport voel je je wat nauwer omsloten en wat actiever betrokken dan in de grote Range Rover, met een fractie meer -connectie met de besturing en de luchtvering, terwijl je op het vlak van comfort niets inlevert.

Eindoordeel van de Range Rover Sport P510e

Knap dat Land Rover die distinctie zo subtiel heeft weten te maken. Dat de verkeersbordenherkenning nog steeds denkt dat je overal in Nederland 130 mag, zien we maar even als een ietwat onhandige suggestie; fraai en helder infotainment, goed gedefinieerde rijmodi en dat onovertroffen, weelderige en verheven RaRo-gevoel maken de ervaring in de sterkste hybride Sport af. Een genietmachine, dat is ie.

Specificaties van de Range Rover Sport P510e Autobiography (2023)


Motor
2.996 cc
zescilinder turbo hybride
510 pk @ 5.500 tpm
700 Nm @ 1.500 tpm
Aandrijving
vier wielen
8v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 5,4 s
top 242 km/u
Verbruik (gemiddeld)
0,8 l/100 km
19 g/km CO2 A label
Afmetingen
4.946 x 1.990 x
1.820 mm (l x b x h)
2.997 mm (wielbasis)
2.635 kg
72 l (benzine)
647 / 1.491 l (bagage)
Prijzen
€ 143.869 (NL)
€ 141.300 (B)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)