We trappen af met een klassieker. Deze weg is door de redactieleden van TopGear unaniem bestempeld als de lekkerste weg ter wereld. Vanaf de noordzijde klim je met achtenveertig haarspeldbochten naar de top, op 1.871 meter. Zelfs de meest geharde passagier rolt hier groen van wagenziekte uit de auto. Afvalzakjes aan boord zijn geen overbodige luxe. In ruil daarvoor krijg je wel de mooiste vergezichten voorgeschoteld. Foto’s maken is niet nodig, dit vergeet je nooit van je leven meer. De kenners weten al waar we het over hebben: de Stelvio-pas. Een klassieker onder de bergwegen.
De Stelvio-pas ligt in de Italiaanse Alpen, even boven Bormio in de provincie Sondrio (zie Google Maps). Aan de noordzijde vind je de plaats Stelvio. De afstand tot Bolzano (Bozen, in het plaatselijk gesproken Duits) is iets meer dan 80 kilometer, ook de Zwitserse grens is niet ver weg. Het is de verbinding tussen de Valtellina-vallei, de Adige-vallei en de plaats Meran. Op het internet kun je alvast een voorproefje krijgen. Tik ‘Stelvio Pass’ in op een filmpjessite en geniet van andermans belevenissen. Als je van lekker autorijden houdt, zullen bovenstaande foto en de beelden op internet waarschijnlijk voldoende zijn om je spullen te pakken en op weg te gaan. Indrukwekkend is in dit geval een eufemisme van de eerste orde.

Hoe kom je bij de Stelvio-pas?

De makkelijkste en snelste manier om er te komen is per vliegtuig (kun je gelijk wat van die afvalzakjes achterover drukken). Vlieg op Innsbruck en rij de E45 af tot je Bolzano in het vizier krijgt. Ga dan richting Merano en steek door naar Silandro. Daarna rijd je de SS38 helemaal af richting het nationale park van Stelvio. Lukt het je niet een ticket voor Innsbruck te bemachtigen, dan kun je ook vliegen op München, Zürich of Milaan. Die plaatsen zijn niet al te ver weg. Zorg dat je niet teveel kilometers hoeft te maken, want je zult al je energie nodig hebben voor de Stelvio-pas. Om alles uit jezelf te halen en deze weg te halen, heb je een goede conditie nodig.
Het is de hoogste verharde pas in de oostelijke Alpen, dus de kans bestaat dat hij vanwege de sneeuw gesloten is. Check dit voordat je op stap gaat. Zorg dat je elke seconde van de rit bij de les bent, al was het alleen maar omdat sommige afgronden alleen met een paar rotsblokken van de weg gescheiden zijn. Gaat het fout, dan kan het even duren voordat de ANWB bij je is.
Iets anders dat je niet moet vergeten is dat er niet alleen durfals met benzine in hun bloed rijden, maar ook malloten op fietsen. Vooral in de zomer is het voor toeristen een geliefde plek om frisse berglucht in te ademen. Soms kom je ze zelfs lopend tegen. Nog even over die fietsers: kijk in de afdaling niet vreemd op als er een wielrenner in je binnenspiegel verschijnt die gebaart dat hij je wil inhalen. Die lui denderen als kamikazepiloten de berg af. Uiteraard hoef je daar alleen bij afdalingen bang voor te zijn.
Je zult je eerste rit over de Stelvio Pas nooit vergeten. Hij is uitdagend, opwindend, beangstigend en vooral schitterend. Zoals met veel mooie dingen in het leven zal er ongetwijfeld één of andere ambtenaar op een dag roepen dat de Stelvio-pas te gevaarlijk is voor ongeoefende automobilisten en de weg tot verboden gebied bestempelen. Dus, geniet ervan nu het nog kan en vertrek vandaag nog.

Noodnummers

Politie en ambulance: 113
Brandweer: 115
Reddingswerkers: 118

Vluchten

Amsterdam – Innsbruck (Transavia)
Brussel – Innsbruck (Austrian Airlines)
Amsterdam – Milaan (Easyjet)
Amsterdam – München (SAS)

Over de weg

Stelvio ligt op zo’n 1.100 kilometer van Utrecht. Een weekeinde is dus wat te kort

Hoteltip

Hotel Baita Clementi, via Milano 46, 2032 Bormio – betaalbaar, schoon en goed; www.baitaclementi.com (let op: prijzen per persoon, niet per kamer)

Muziek voor onderweg

Muse – Absolution

De ideale auto

De Stelvio is leuk in een Ferrari, maar ook in een Panda. Wil je echt goed voor de dag komen, regel dan een Cayman S. Goede remmen zijn belangrijk

De beste auto

Huur een auto op het vliegveld. Is sneller dan een Porsche, een deukje is niet erg en de nieuwe remschijven hoef je niet zelf te betalen. Een Focus voldoet

Leuk om te weten

Als de sneeuw niet al te vroeg valt, is oktober de beste maand om te gaan. Zorg dat je tijdens het Oktoberfest in München bent. Bier, Würstel en Mädel op elke vierkante meter

Reacties