Vanuit de diepten van het Noorse sprookjeslandschap kronkelt de Trollstigen door de wolken tegen de berg op.
 
Afgaand op de betekenis van de naam – ladder van de Trollen – verwacht je elk moment zo’n mompelend mannetje met een snottebel aan zijn neus in de berm. In plaats daarvan kun je beter uitkijken voor de vervaarlijk uitstekende rotsen. Die zitten vol met krassen van erlangs schrapende autospiegels.
 
De weg werd in 1936 aangelegd om de plaatsen Åndalsnes en Valldal met elkaar te verbinden. Oorspronkelijk was het wegdek onverhard, maar toen er teveel bussen de afgrond in gleden werd er babybilletjes-glad asfalt neergelegd. In 2005 heeft de Noorse overheid er nog eens een paar miljoen tegenaan gegooid om de weggebruikers te beschermen tegen vallende stenen. Je kunt dus met een gerust hart je brullende V8 meenemen. De haarspeldbochten zijn door smalle rechte stukken met elkaar verbonden, maar het overzicht is voldoende en af en toe heb je best de gelegenheid om wat speelser te rijden.
 
Halverwege rijd je langs, of als het heel hard regent dóór, de honderd meter hoge Stigfossen-waterval. Met een beetje mazzel zie je de vaste gast, een man in een wit gewaad die er een bad neemt, terwijl zijn kudde berggeiten naar hem staat te loeren. Eenmaal op de top leidt een gravelpad je naar het panoramaterras waar je foto’s zoals de bovenstaande kunt maken. Vrijwel zeker kijk je bovenop de wolken die door het dal zweven.
 
Voertuigen langer dan 12,4 meter mogen niet op deze weg komen, voornamelijk omdat ze anders vast zouden komen te zitten in de krappe bochten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er na een bocht ineens een enorme vrachtwagen op je af komt. Wees wel op je hoede voor campertjes, want de bestuurders daarvan hebben meer aandacht voor het uitzicht om zich heen dan voor de weg. Her en der vind je passeerhavens, maak daar gebruik van.
 
Heb je de smaak te pakken, en ben je nog niet aan het eind van je Latijn, dan kun je na de Trollstigen ook doorrijden via de A39/E6 naar de Poolcirkel. Het is een van de langste wegen in Europa. Niet gek, want Noorwegen is zo langgerekt dat als je het land honderdentachtig graden richting het zuiden zou draaien het bovenste puntje de markt in Gibraltar zou aantippen. Talloze fjorden onderbreken de E6, dus neem de tijd voor alle ferry-overvaarten. Hier kan een rit van honderdenzestig kilometer zo maar vijf uur duren. Check of je voldoende vakantiedagen hebt, het kan even duren voordat je weer thuis bent.
 
Zit je wat krapper in de tijd, dan kun je ook richting het zuidoosten gaan en bij Lærdal ’s werelds langste tunnel nemen. Die is dik 24 kilometer lang. In de wanden zijn holtes uitgehakt die moeten voorkomen dan je aan claustrofobie gaat lijden. Bovendien zijn ze versierd met blauwe en gele lampen die de zonsopgang moeten voorstellen. De bouwkosten bij de oplevering in 2000 waren 133 miljoen euro, desondanks hoeft er geen tol te worden betaald.
 
Van daar rijd je naar Oslo voor de boot naar Denemarken. Vliegen is ook een optie, maar dan mis je de lallende Denen aan boord van het schip.
 
Noodnummers
De politie bereik je via het bekende 112, is er brand dan bel je 110. De ambulancedienst heeft telefoonnummer 113. Is je telefoon stuk of komen ze gewoon niet opdagen, maak dan een vuur en hoop dat een vliegtuig je opmerkt.
 
Zo ga je op weg
De snelste manier om er te komen is vliegen. Schiphol-Bergen, per KLM, is ook vanuit België de snelste vlucht. Ter plekke huurauto oppikken (van te voren reserveren). Ga je liever met de boot, dan is vanaf het Europese vasteland de oversteek van Denemarken naar Oslo de snelste. Hou er ook rekening mee dat de Trollstigen niet het hele jaar door open is en nog zo’n vier tot vijf uur rijden is vanaf Bergen.
 
Hoteltip 
Grand Hotel Bellevue in Åndalsnes. Het is maar een klein eindje bij de Trollstigen vandaan, je kijkt uit over de bergen van het Romsdal. Het is op loopafstand van het Romsdal-fjord. www.grandhotel.no
 
Muziek voor onderweg   
The XX
 
De ideale auto 
Ariel Atom V8
 
De beste auto
Met een Ford Fiesta kom je er ook
 
Wat je moet weten
Je kunt de reis nog even uitstellen, want van november tot en met april is de Trollstigen normaal gesproken dicht. Ook een strenge winter in Noorwegen wil je niet meemaken.

Reacties