Het banksysteem donderde er als een smeltende ijskap in elkaar, alcohol is er duurder dan parkeren in Amsterdam en de bewoners praten als de dronken kok uit de Muppet Show.
 
Maar IJsland is ook de plek waar de wegen langs de mooiste plekken ter wereld leiden. Althans, er is daar één echte weg en die draagt, hoe verrassend, de naam Autoweg 1. Als een enorme wurgslang omklemt de sliert asfalt het eiland. Nergens anders is er langs één weg zoveel te zien en te ervaren. Nu is het lastig verdwalen op een (zij het enorme) rondweg, maar het is toch een aanrader om aan de hand van een toeristische gids op pad te gaan. Het beste vervoermiddel is een terreinwagen. Op die manier kun je zoveel mogelijk bezienswaardigheden bezoeken. Daarbij maakt het niet uit of je vanaf het vliegveld van Reykjavík, Keflavík, in oostelijke of westelijk richting vertrekt.
 
Op de keper beschouwd is het eiland het resultaat van een paar vulkanen die vanuit de diepte van de oceaan omhoog gekomen zijn. Dit is echt zo’n plek waar je uren kunt rondrijden met je mond open van verwondering. Er zijn talloze actieve vulkanen op het eiland, de wolken van hun hete adem zie je vanaf de weg. Je vergaapt je aan de waanzinnige watervallen, de stranden van zwart vulkaanzand, een vliegtuigwrak dat langzaam wordt verteerd door de elementen, ijsschotsen op de rivieren en gloeiend heet water dat borrelt en spuit vanuit de geisers. Vanachter het stuur kun je de Strokkur-geiser elke tien minuten zien spuiten.
 
Waar je echt voor moet uitkijken, is het weer. Op het oostelijke traject van de rondweg kunnen zandstormen – die de lak van je auto blazen – de kop op steken. Probeer het meteorologische wonder van Aurora Borealis, beter bekend als noorderlicht, niet te missen. Ga bij een heldere nacht op stap en misschien zie je de deken van licht aan de horizon verschijnen. Zet wel je auto aan de kant, want je zult je ogen er niet van af kunnen houden.
 
Nog een praktisch puntje. Hou je van snel rijden, blijf dan thuis. Hoewel het wegdek goed is, tokkelt iedereen er rustig met zijn 4×4 over heen. De politie is streng en ziet niets door de vingers. Logisch, want in deze landschappen moet je geen ongeluk krijgen. Vergeet je camera niet in te pakken. Je zult hem hard nodig hebben om later te kunnen geloven dat het echt waar is wat je ogen zagen.
 
Noodnummers
Politie, brandweer en ambulance: 112
Politie in de regio Reykjavík in niet-spoedeisende gevallen: 4441000
 
Vluchten
Amsterdam-Reykjavik (SAS)
Brussel-Reykjavik (SAS)
Fly & Drive, inclusief huurauto, via IcelandAir
 
Hoteltip
Boek een kamer in het 101 Hotel. Een hip hotelletje waar het goed chillen is. De eigenaar deed een ontwerpopleiding in New York. Veel designspullen, maar niet overdadig. Kamers vanaf 200 euro per nacht. www.101hotel.is
 
De ideale auto
Die Hilux van Arctic Trucks (bekend van ons Noordpool-avontuur) zou geweldig zijn. Droom ook eens van een Formula Off-road auto
 
Wat wordt het in werkelijkheid?
Huur een nieuwe Toyota Land Cruiser. Die brengt je zonder problemen overal waar je maar heen wilt. Echte liefhebbers boeken een 4×4-tocht
 
Wat je moet weten
Alles in IJsland is duur, vooral alcohol. Neem bier mee van huis. Betalen doe je in IJslandse kronen

Reacties