We hadden boven deze aflevering ook kunnen zetten: rij naar Noord-Wales en geniet. Het toppunt van mooie wegen vind je in Snowdonia.
 
Enige tijd geleden gingen we voor een grote test naar die streek toe. Op de terugweg zaten we te grijnzen als kleine kinderen en zeurden de baas aan zijn kop of hij niet het complete redactiekantoor daarheen kon verhuizen.
 
Deze route ligt zo’n 40 kilometer onder het traject dat we destijds reden. Het startpunt is Barmouth, een rustig kustplaatsje dat omringd wordt door vervaarlijke klippen. De vissersboten deinen er op de azuurblauwe zee, terwijl een troep duivels schreeuwende zeemeeuwen zijn scherpe klauwen toont.
 
Zodra je je emmertje en schepje om je tegen de meeuwen te beschermen hebt gekocht, ga dan over de A496 richting het oosten. Je rijdt weg van de zee naar de groene heuvels van Snowdonia. Sla rechtsaf de A470 op. Heb je Dolgellau eenmaal achter je gelaten, maak je dan op voor een spectaculaire omgeving. Zodra je hoger komt, verdwijnen de bosschages en word je omringd door hobbelige grashellingen.
 
In de verte zie je de pieken van Snowdonia. Door de stenen muurtjes die als knetterharde heggen het weggetje afschermen, waan je je in de prehistorie. Je verwacht elk moment een kudde dinosaurussen met Patricia Paay als herderinnetje erachteraan. Op het hoogste punt van de A470 buigen de bergwanden dicht naar elkaar toe om vervolgens open te buigen en je te trakteren op een schitterend vergezicht over Snowdonia.
 
Let op: het is geen romantisch James Harriot-weggetje, maar een stuk asfalt waar je op je qui-vive moet zijn. Het kan er mistig zijn en de schapen wandelen er alsof ze levensmoe zijn over de weg. En dan hebben we het niet over een paar bollen wol, maar heel veel. Stel je voor dat je er een of meer aanrijdt, dan heb je voor je hele leven kebab in je grille zitten. Bovendien heb je nog een ander probleem, want je moet er niet aan denken dat zo’n kudde zich tegen je keert. Dan zijn het ineens geen lieverdjes meer.
 
Heb je de blatende barricades overwonnen, dan kom je in Mallwyd, de ‘grensplaats’ van het nationale park. Hou links aan op de A458, zodat je weer in de bossen komt. De wegen voeren daar over zachte glooiingen afgewisseld met een paar scherpe haarspeldbochten om je alert te houden. Ben je eenmaal in Welshpool, dan heb je al bijna de grens met Engeland bereikt. Tijd voor een high tea met crumpets en een setje nieuwe remblokken.
 
De route is maar een voorstel, want eigenlijk maakt het niet uit waar je rijdt. Zolang je maar uitkijkt voor de schapen kun je op elke route volop genieten van één van de mooiste plekken op aarde.
 
Noodnummers
‘Dwi wedi cael damwain a ‘di chwalu’s car fewn i’r ffos – dwi’n teimlo fel ffwl. Help!’ Dat is Welsh voor: ‘Ik ben een greppel ingereden en nu voel ik me een volkomen idioot. Help!’ 999 bellen helpt ook.
 
Zo ga je op weg
Neem de Channel Tunnel naar de overkant en ga daar via de M1, M6 en M5 naar Wales toe. Heb je de tijd, houdt dan Liverpool aan en zak via Bangor en Porthmadog af naar het zuiden naar Fishguard en Aberystwth.
 
Hoteltip
Het Ty’r Graig Castle is een Victoriaans buitenverblijf even buiten Barmouth. Vandaar uit heb je een schitterend uitzicht over de baai. www.tyrgraigcastle.co.uk
 
Muziek voor onderweg
Gorky’s Zygotic Mynci – Barafundle
 
De ideale auto
Dit is het territorium van Evo’s en Impreza’s. Iets van Cosworth is ook leuk.
 
De beste auto
Een klein, rap wagentje is hier prima in zijn element. Heb je geen vriendin met een Suzuki Swift Sport?
 
Wat je moet weten
Ben je in Barmouth, breng dan een bezoek aan het bekende Arousal Café. Oorspronkelijk heette het Carousal, maar de C is zo vaak gejat dat de eigenaar de moeite niet meer neemt om de letter weer op te hangen.
Advertentie

Reacties

Meer
Advertentie