Om maar met de garagedeur de pits in te vallen: F1 2016 is prima te spelen met een controller. Veel racesimulatoren (Assetto Corsa) zijn lastig te spelen zonder stuurwiel, omdat de auto niet precies genoeg te besturen is. Met de kleinste stuurbeweging zit je dan met een helm vol grind. Of met een bandenstapel tegen je virtuele voorhoofd. Bij F1 2016 dus niet. Is het dan makkelijk? We durven te zeggen dat het precies goed is. Makkelijk genoeg om niet frustrerend te zijn, moeilijk genoeg om het uitdagend te houden. De moeilijkheidsgraad is ook nog in te stellen, als je meer of minder uitdaging wilt.

De makers hebben hun stinkende best gedaan om de volledige beleving van een F1-carrière in het spel te proppen. Je begint in het kantoor van je gekozen team (bij ons Red Bull Racing, kunnen we matties worden met Max) om een contract te tekenen. Daarna zit je first-person in de cockpit in de pits te chillen. Na een hoop geblaat van de teamleider kun je daar de setup van je F1-auto aanpassen. Bij die hele beleving horen ook animaties. Veel animaties. Zodra je de pits in komt, duwt het team je F1-auto de box in. Dan moet je wachten tot die sloompies de bandenwarmers over de Pirelli’s hebben gelegd. Wij snappen niet hoe de echte F1-coureurs het doen. Met hun bovenmenselijke reactievermogen moet elke seconde als een eeuwigheid voelen. Zorg dus dat je je telefoon in de aanslag hebt om je Instagram-tijdlijn te checken, er gaat een hoop gewacht worden.

En als je dan eindelijk mag racen in F1 2016?

De raceweekenden zijn opgebouwd zoals dat in het echte Formule 1-kampioenschap ook gaat. Je begint met drie vrije trainingen, gevolgd door een kwalificatie. Daarna komt de wedstrijd. Ook dat duurt bij elkaar pittig lang. Ga er dus even goed voor zitten. Even een korte race rijden kan gelukkig ook, net als een online potje.

Goed, de volledige belevenis van Formule 1 dus. Inclusief live commentaar en prijzenuitreikingen. We missen alleen de optie om keihard ‘NO’ te roepen via de radio. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de mogelijkheid om Kimi Räikkönen van de baan de rijden als hij weer eens lastig doet. Naast de boze (‘Mwoah’) Fin zitten alle coureurs en alle teams van dit seizoen in het spel.

F1 2016 is er voor de PlayStation 4, Xbox One en de PC. Als je een F1-gekkie bent die in de GP-loze weekenden toch aan zijn trekken moet komen, is dit spel zeker een aanrader. Wil je een digitale carrière opbouwen in het spel, trek daar dan wel even flink wat uren voor uit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)