Ken je Rich Energy nog? Het bedrijf van de mondhaarmeneer William Storey werd in 2019 titelsponsor van het Haas F1-team. Het leverde een prachtige goud-zwart kleurstelling op die minder glorierijk de boeken in zal gaan als dezelfde kleurstelling van Lotus. Als ervaringsdeskundige op het gebied van fraude, gooit Rich Energy nu wat olie op het vuur bij de budgetcap-kwestie.

Rich Energy heeft een citaat boven water weten te halen uit oktober 2019, toen de budgetcap geïntroduceerd werd. Ross Brawn, toen sportief directeur bij Liberty Media, geeft antwoord op de vraag wat de consequenties zijn wanneer een team de budgetcap-reglementen overschrijdt. Hij spreekt duidelijke taal: ‘Als je frauduleus het financiële reglement overschrijdt, verlies je je kampioenschap.’

Rich Energy feliciteert Lewis Hamilton

Voor Rich Energy is er maar één duidelijke uitkomst en ze feliciteren Lewis Hamilton met het ‘welverdiende’ wereldkampioenschap 2021. ‘Een gemakkelijke beslissing voor de FIA. Het is absoluut noodzakelijk dat de integriteit van de grote sport F1 behouden blijft.’ In een andere tweet zegt Rich Energy nogmaals dat Red Bull gediskwalificeerd moet worden.

Het vanaf de zijlijn stoken bij de F1 is momenteel het enige bestaansrecht van Rich Energy, dus alles wat er van de oud-sponsor op je tijdlijn verschijnt, moet je nooit te serieus nemen. Maar in dit geval is het wel letterlijk een citaat van Liberty Media, de eigenaar van de F1.

Anderzijds is er gewoon een zwart-op-wit-reglement vanuit de FIA, wat niet kan worden overstemd door een citaat van een persconferentie van drie jaar geleden. Vooralsnog is nog niet bekend wat de FIA voor straffen heeft bedacht voor Red Bull Racing.

Advertentie

Reacties

 • joy heeft op 13 oktober 2022 geschreven:

  de key word is frauduleus

  Reageer
 • Hemaworst heeft op 12 oktober 2022 geschreven:

  Het citaat zegt dat bij een frauduleuze overschrijding je je kampioenschap verliest. De FIA heeft gezegd dat er een overschrijding is geweest, niet dat er een frauduleuze overschrijding is geweest. Zolang fraude niet bewezen is is het citaat niet meer dan gebakken lucht.

  Reageer
 • Just Saying heeft op 12 oktober 2022 geschreven:

  Gelukkig was Red Bull als team ook geen kampioen, deze uitspraak gaat natuurlijk over teams en niet individuele rijders

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie