Bevat je eisenlijst voor je nieuwe auto geen twee zitplaatsen, een dak, verlichting, airconditioning of cruisecontrol, dan hebben we een juweeltje voor je gevonden op de occasionmarkt. Het is een Williams FW14B – de voormalige F1-auto van Nigel Mansell. Inderdaad: van een (inmiddels) oud mannetje geweest, én – op een paar winnende rondjes over mondiale circuits na – altijd binnen gestaan.

Kampioenschapsauto

Nigel Mansell won slechts één keer de wereldtitel in de Formule 1. Hij deed dat in 1992, compleet in stijl met de Williams FW14B. Hij had de titel al binnen voordat de laatste vijf rondes gereden waren. Mansell behaalde toen in totaal negen overwinningen (destijds een wereldrecord) in zestien wedstrijden. En vijf daarvan werden door precies deze Formule 1-auto gewonnen.

De F1-auto van Nigel Mansell is niet goedkoop

Deze Williams FW14B kan nu van jou zijn. De auto wordt in juli geveild door Bonhams op het Goodwood Festival of Speed. De verwachting is dat deze auto meer dan 3,4 miljoen euro gaat opleveren. De Williams FW14B is nu eenmaal een van de dominantste auto’s in de F1 ooit.

Met de aerodynamica van Adrian Newey (die nu bij Red Bull zit en ook aan de Aston Martin Valkyrie werkte), een 3,5-liter V10 van Renault, actieve hydraulische ophanging, tractiecontrole en met een semi-automatische transmissie met flippers aan het stuur was deze Formule 1-auto niet te kloppen.

Veel van de innovaties zijn daarna ook verbannen, waardoor de Williams FW14B één van de meest geavanceerde Formule 1-auto’s uit zijn tijd blijft. Starten en gaan. Superkanon. Geen stuntpiloten – ze weten wat hij waard is. Kopen?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)