Nog een weekend zonder F1. Je zou bijna gaan vergeten dat we nog maar net aan het seizoen begonnen zijn en dat alles nog mogelijk is. De grote pauze in de F1 komt door het ontbreken van de GP van China. Het grote gat in de F1-kalender is niet het grootste probleem. De F1 reist van hot naar her en weer terug naar hot zonder enige vliegschaamte. Het resulteert in een reisafstand van ongeveer 138.586 kilometer.

Een voorbeeldje: na de GP van Spanje van 4 juni vliegt het circus naar Canada voor de race op 18 juni. Twee weken later is de F1 terug in Europa voor de GP van Oostenrijk. De indeling van de F1-kalender moet beter kunnen, toch? George Russell stelt ons gerust. Hij is de voorzitter van de GPDA, een clubje (oud-)coureurs die de belangen behartigen van de coureurs tegenover de FIA.

Volgens de Mercedes-coureur wordt de volgorde van de races de komende jaren verbeterd: ‘Er wordt duidelijk veel gesproken over hoe duurzaam de kalender is, van het Midden-Oosten vliegen naar Amerika en terug naar Europa. Ik denk dat in de komende jaren dat wordt verbeterd. Ik denk dat het niet heel logisch is voor veel fans.’

Lees ook: Dit is volgens ons de ideale vliegroute voor de F1

Back-to-back races

Russel voegt hier wel aan toe dat er wat factoren zijn die de indeling van de F1-kalender beïnvloeden. Zo mogen verschillende stratencircuits maar op bepaalde momenten in het jaar opengaan voor de F1. ‘Maar ik denk zeker dat Australië een back-to-back race moet worden met het Midden-Oosten’, zegt Russell. Dat wil zeggen dat de week na de GP van Australië er de eerstvolgende zondag weer een race is.

Dat komt doordat de coureurs, monteurs en andere werknemers er de week van te voren al zijn. Na de race zouden ze gelijk doorvliegen naar het Midden-Oosten in plaats van eerst weer naar Europa om vervolgens weer terug richting het Midden-Oosten te gaan. We hebben nog wel een tip voor de F1: minder races.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie