Vreemd, het is donderdag en de resultaten van de eerste vrije training van de Grand Prix stromen al binnen. De GP van Monaco begint traditiegetrouw al op donderdag. Op vrijdag staan de F1-auto’s stil. Maar waarom is er geen vrije training in F1-auto’s op vrijdag in Monaco?

Oorspronkelijk werd de GP van Monaco tijdens het hemelvaartweekend georganiseerd. Op Hemelvaartsdag zelf was het klaarblijkelijk geen probleem om te rijden, maar op vrijdag mocht het niet. De GP is inmiddels verplaatst, maar de traditie is in stand gehouden. Anderen beweren weer dat de oorzaak ergens anders ligt.

Geen F1 in Monaco op vrijdag

Een stad drie dagen achter elkaar dichtgooien, is nogal onhandig voor alle bedrijven en mensen die langs de baan gehuisvest zijn. Winkels moeten bevoorraad worden, mensen moeten op plekken zijn. Door op vrijdag de wegen open te gooien, verlichtte de organisatie de druk op de stad. Tegenwoordig racen de Formule 2 en Porsche Mobil 1 Supercup wel gewoon op vrijdag, maar voornamelijk in de ochtend. In de middag en avond kun je zo nu en dan een vrachtwagen spotten op het circuit.

Waarom ook nu geen F1 op vrijdag??

Waarom wordt de traditie in stand gehouden? Het antwoord zit al in de zin: traditie. Dat is tenminste de meest gangbare motivatie. En door het circuit niet drie, maar vier dagen in de stad te houden, moeten de bezoekers een dagje extra hun geld uitgeven. Zo nemen de inkomsten van hotelkamers bijvoorbeeld met 25 procent toe. Gevalletje C.R.E.A.M.*, dus.

*Cash Rules Everything Around Me
Foto: Red Bull Content Pool

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie