Gisteren wist Lewis Hamilton zijn derde wereldtitel veilig te stellen tijdens een spectaculaire Grand Prix van de Verenigde Staten. Met nog slechts een handvol ronden te gaan passeerde hij zijn teamgenoot en mede-kanshebber op het kampioenschap Nico Rosberg en behaalde hij de laatste punten die hij nog nodig had om de titel veilig te stellen. Hamilton heeft nu een voorsprong van 76 punten op Sebastian Vettel, terwijl er in de drie overblijvende races nog maximaal 75 behaald kunnen worden.

De 30-jarige Hamilton is de tiende F1-coureur die ooit drie titels behaalde, naast onder andere zijn idool Ayrton Senna, Niki Lauda, Nelson Piquet en de enige andere Brit die het ooit lukte, Jackie Stewart. Hamilton is tevens de eerste en enige Brit die ooit succesvol zijn F1-titel verdedigde.

Na een door de regen van orkaan Patricia verstoorde kwalificatie startte Hamilton de race als tweede, achter Rosberg, maar al in de eerste bocht wist hij hem letterlijk aan de kant te duwen en de leiding over te nemen. Na een aantal safetycar-situaties en bandenwissels door het opdrogen van de baan voerde Rosberg echter opnieuw het veld aan. Een tijdlang zag het ernaar uit dat Hamilton nog minstens een week zou moeten wachten op zijn derde titel, maar na de laatste safetycar – vanwege Daniil Kvyats hardhandige contact met de vangrail – pakte Hamilton opnieuw de leiding door een eigenhandige fout van Rosberg met nog zeven ronden te gaan. Als Sebastian Vettel Rosberg had ingehaald voor de tweede plaats, was het kampioenschap alsnog niet beslist geweest, maar Rosberg wist de Ferrari achter zich te houden.

'Ik kan met geen woorden beschrijven hoe dit voelt', zei een glunderende Hamilton na afloop. 'Het is een droom die uitkomt.' Hij voerde het kampioenschap het hele seizoen al aan, met tien overwinningen op zak sinds de eerste race in Melbourne. Rosberg en Vettel wonnen elk drie races.

Max Verstappen reed wederom een fantastische race. Hij stoeide met de Ferrari's van Vettel en Raikkönen en reed zelfs kortstondig voor het eerst op de derde plek. Hij ging als achtste van start en eindigde uiteindelijk als vierde, waarmee hij zijn tot nu toe beste resultaat evenaart.

Reacties