Niki Lauda is op 70-jarige leeftijd overleden. ‘Met groot verdriet melden wij dat onze geliefde Niki vreedzaam is overleden in het bijzijn van familie op maandag’, zegt zijn familie tegen de Oostenrijkse pers.

Niki Lauda’s impact op de sport is onmeetbaar. Aan de ene kant is hij drievoudig F1-wereldkampioen – iets dat alleen Ayrton Senna evenaarde en slechts vijf rijders in de hele F1-geschiedenis behaalden meer wereldtitels. Niki Lauda hield zich al vroeg in de sport bezig met veiligheid.

In 1976 spoorde hij andere coureurs aan de race op de Nürburgring te boycotten – het was de race waarin hij later zou crashen. Hij kwam zo dicht bij de dood als je maar kunt komen zonder voorgoed uit te checken. Ook stopte hij tijdens de GP van Japan vanwege de regen.

Hij werd in de motorsport hall of fame opgenomen in 1993 en had adviesrollen bij Ferrari en Mercedes. Gezegd wordt dat hij veel te zeggen had bij de keuze om Hamilton naar Mercedes te halen. Begin dit jaar lag hij nog in het ziekenhuis door een griep, maar daar kwam hij bovenop.

‘Een rolmodel en een maatstaf voor ons allemaal. Hij was een liefdevolle en zorgzame echtgenoot, vader en grootvader. Hij zal gemist worden’, vult zijn familie aan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)