We hebben hem al vaak genoeg onuitgenodigd belachelijk gemaakt, maar Pastor ‘Crashtor’ Maldonado beweert dat hij op een haar na in het Ferrari-rood had gereden in het seizoen van 2014 en 2015. Ferrari koos voor Kimi Räikkönen, wat ze waarschijnlijk veel geld, scheldkanonnades en onderdelen heeft bespaard. Plus: het leverde een hoop vermaak op.

Maldonado wist op 11 november 2013 dat hij het team van Williams na drie jaar met hoogte- (overwinning in 2012 op het circuit van Barcelona) en dieptepunten (één punt in het hele seizoen van 2011 en 2013) zou gaan verlaten. Hij moest met een berucht imago op zoek naar een nieuw stoeltje. Overigens is hij het zelf niet eens met zijn bijnaam.

‘Als ik terug denk aan die periode, dan was ik het enige echte talent van de Formule 1’, vertelt hij in Beyond the grid, de officiële podcast van de Formule 1. Vergeet niet dat jongens als Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo ook al meeliepen in die tijd.

Maldonado had veel gesprekken

Ondanks dat alles zegt Maldonado dat hij heeft gesproken met Ferrari-topmannen Di Montezemolo (directeur van Ferrari tussen 1991 en 2014) en Domenicali (teambaas van Ferrari tussen 2008 en 2014). Maar Maranello heeft Maldonado nooit gezien. Overigens waren er meer coureurs die in gesprek waren met Ferrari in die tijd. Ze hielden hun opties open.

De reden voor het mislopen van het felbegeerde stoeltje ligt volgens Maldonado aan zijn sponsor, staatsoliemaatschappij PDVSA. ‘We waren erover in onderhandeling. Mijn sponsors hebben nog aangeboden om zonder hun logo op de auto akkoord te gaan.’ Het was niet genoeg voor Ferrari, dat toen al een sponsordeal had met Shell.

Maldonado koos eieren voor zijn geld en verkaste uiteindelijk naar Lotus, waar hij naast Romain Grosjean kwam te zitten. Een waar dreamteam. Pastor zag het wel zitten om in de Ferrari F14 T te stappen naast Alonso. ‘Eerlijk gezegd dacht ik dat het zou gaan gebeuren. Het was altijd al mijn droom, een top-auto rijden waarin ik goede resultaten kon verzamelen.’

Onze favoriete Venezolaan (ook de enige die we kennen, maar goed) relativeert aan het einde van de podcast een beetje. ‘Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om zo’n carrière neer te zetten.’ In 2016 hadden we Maldonado bijna teruggezien in de koningsklasse van de autosport, maar hij werd op het laatste moment vervangen door Kevin Magnussen.

Hoewel we het ergens een bizarre gedachte vinden, hadden we graag onze vriend in de Ferrari gezien. Wie weet wat er was gebeurd? Ferrari won dat jaar overigens niet één GP. Het valt te betwijfelen of Crashtor daar verandering in had kunnen brengen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear