Voor het nieuwe F1-seizoen van 2019 heeft Pirelli nieuwe bandennamen aangekondigd. Namen als hypersoft en ultrasoft verdwijnen en een overzichtelijker systeem komt terug. Dat is in ieder geval de bedoeling. In de praktijk behoeft het nieuwe systeem wel wat uitleg. Die hebben we voor je.

Pirelli bandennamen F1 voor 2019

In totaal zijn er vijf compounds, gelabeld C1 tot en met C5. De band C1 is het hardst en C5 is het zachtst. Pirelli kiest voor elk raceweekend drie compounds en geeft ze een kleur en de naam wit, geel of rood. De kleur zie je op de wang van de band. Wit is hierbij altijd het hardst en rood is altijd het zachtst. Geel zit ertussenin. De kleuren zijn dus niet vast voor een compound. Ze geven enkel aan wat de hardste en wat de zachtste band is per race. De kleur vertelt je hoe hard of zacht de band is in vergelijking met de rest van het veld. Rijdt iemand op een rode band, dan weet je dat je snellere tijden kunt verwachten (en meer slijtage).

Banden voor F1-seizoen 2019

Tijdens de GP van Australië in maart mogen de teams gebruikmaken van C2 (Wit), C3 (Geel) en C4 (Rood). Maar om het verwarrend te maken: voor de GP van Bahrein is de C2 de gele band en C3 is de rode. De witte band is C1. De rode band is voor de eerste vier raceweekenden alleen toegestaan in de kwalificaties. Races worden gereden op geel en wit.

In de praktijk

Vooraf hoor je met welke banden de teams rijden, maar dat kun je in principe direct vergeten. Tijdens de raceweekenden moet je enkel op drie kleuren letten, waarbij rood het snelst is, gevolgd door geel en daarna wit. Als je eenmaal de logica ziet, is het allemaal zo lastig niet.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie