Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Renault op Silverstone zijn debuut maakte in de Formule I. Het was ook het jaar waarin Gilles Villeneuve zijn eerste race reed, maar helaas kon de Canadees met zijn McLaren de plaatselijke favoriet James Hunt niet van een overwinning afhouden.

Ook Renault zal aan die eerste race geen warme herinneringen bewaren. Het team haalde namelijk de finish niet. Maar de zwart-gele RS01, met achter het stuur Jean-Pierre Jabouille, was wel de eerste F1-auto met een turbomotor. Andere teams zouden snel volgen.

Ondanks die valse start heeft Renault sinds 1977 maar liefst 113 overwinningen geboekt in de Formule I. Het team reed in totaal 25 seizoenen mee. Behalve dat enorme aantal eerste plaatsen won het team in die tijd acht maal de constructeurstitel, en zeven maal was een van de coureurs van Renault de beste van het hele veld.

Om het 30-jarig jubileum te vieren, heeft Renault de huidige R27 voorzien van exact dezelfde kleuren die de RS01 dertig jaar geleden ook had. Dan weet je dat als je bij de volgende F1-race voor de buis zit.

Reacties

Meer van TopGear