Na de race in Japan diende het Racing Point Formule 1-team een protest in tegen Renault. Hierbij beweerde Racing Point dat Renault gesjoemeld zou hebben met een systeem dat automatisch de rembalans afstelt – een foefje dat tegen de regels van de Formule 1 is. Blijkt Renault schuldig te zijn, dan kan dat het einde van het Franse raceteam betekenen, volgens het Duitse Auto, Motor und Sport.

Het Duitse medium zegt dat er meer op het spel staat dan alleen het resultaat in Japan. ‘Verlies van vertrouwen in de renstal zou niet opwegen tegen het verlies van negen WK-punten’, zegt AMuS. Eerder dit jaar twijfelde Renault al over deelname aan de hoogste autosportklasse ter wereld. ‘Als het team geen vooruitzichten heeft op succes en de sport niet fors goedkoper wordt, dreigt Renault uit de F1 te stappen’, beweert de Duitse autosite.

Als wordt bewezen dat Renault de zaak bedriegt, kan dit voor veel imagoschade zorgen. Daarnaast staat Renault vooralsnog alleen in het Formule 1-kampioenschap 2020. McLaren maakte al eerder bekend na 2020 over te stappen op Mercedes-motoren. Hierdoor verliest Renault een inkomstenbron. Maar er is nog meer. Daniel Ricciardo maakte bekend dat hij een overstap maakt als er geen progressie in het materiaal zit.

In Japan leek Renault weer terug te komen. Na een dramatische kwalificatie waarbij Ricciardo en Hulkenberg op P16 en P15 startten, klom de Australiër naar de zevende plaats, die uiteindelijk een zesde plaats werd vanwege de straf voor Leclerc. Na de vorige race nam de FIA de stuurtjes van Ricciardo en Hulkenberg in beslag, net als de ECU (Electronic Control Unit) van beide auto’s. Wat het vreemde is, is dat alleen Racing Point dit is opgevallen bij de Renault-auto’s.

Hoe kunnen zij dit nu weten? Racing Point zelf zegt dat ze grondig hebben gekeken naar de onboard-beelden van beide coureurs en het toen hebben ontdekt. Het gerucht gaat dat een voormalig Renault-medewerker het geheimpje heeft verklapt. Oei, wat een intriges. We wachten in spanning af tot er meer bekend wordt over dit verhaal waarover we nu al een boek kunnen beginnen. Of is het een tyfoon in een glas water?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)