Sebastian Vettel heeft het ‘m geflikt: tijdens de laatste Grand Prix van het jaar op het circuit van Interlagos in São Paulo, Brazilië, reed hij naar de wereldtitel; zijn derde opeenvolgende. Enkel Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher flikten dit kunstje eerder.

Het was een ongekend spannende race, die begon met twee McLarens aan de kop van het veld, een wereldstart van titelconcurrent Fernando Alonso en een spin van Vettel in de eerste bocht. Vanaf de laatste plaats moest de Duitser zich een weg terug naar voren vechten. Zelfs met een beschadigde auto zette hij moeiteloos de snelste tijd neer, terwijl de lichte druppels op Interlagos overgingen in stevige regen.

Een groot deel van het veld monteerde intermediate-banden, maar Jenson Button en Nico Hülkenberg bleven het veld aanvoeren op slicks met het zicht op opklaringen. Hülkenberg reed de sterren van de hemel en lag enige tijd aan de leiding, maar vergiste zich in de eindfase van de race tijdens een inhaalmanoeuvre op Lewis Hamilton, die zijn laatste rit in een McLaren zo vroegtijdig beëindigd zag worden.

Alonso moest op het erepodium terechtkomen om kans te maken op het wereldkampioenschap, maar als Vettel hoog genoeg eindigde, kon hij de titel alsnog grijpen. Button won de race uiteindelijk tijdens de safetycar-periode, die één ronde voor de finish inging vanwege een crash van Paul di Resta. Hij werd op het podium vergezeld door Alonso en diens teamgenoot Felipe Massa. Vettel lag enige tijd zevende en dat was precies goed genoeg om zijn wereldtitel te behouden, maar landgenoot Schumacher – die zijn 306e en tevens laatste Grand Prix reed – liet hem passeren voor een zesde plaats en net dat extra stukje zekerheid.

2012 zal de geschiedenis ingaan als een spannend en onvoorspelbaar F1-seizoen, met talloze verschillende Grand Prix-winnaars en een kampioenschap dat onbeslist bleef tot het laatst. Wij kunnen niet wachten tot volgend jaar.

Reacties