De tijd waarin F1-auto’s oorverdovende geluiden produceerden en ongeëvenaarde topsnelheden haalden, is wel voorbij. V10’s werden ingeruild voor achtcilinders en later voor de hybride V6 zoals we die nu kennen. De auto’s gingen van minder cilinders in ieder geval niet minder hard lopen, toch?
We zoeken daarom uit wat het snelste F1-circuit is en hoe hard de snelste F1-auto ooit reed.

Het snelste F1-circuit kan twee dingen betekenen: het circuit waar de gemiddelde snelheid het hoogst ligt of waar een ronde het kortst duurt. Laten we dan maar beginnen met de hoogst gemeten gemiddelde snelheid. Dat record heeft Lewis Hamilton. Hij reed tijdens de kwalificatie voor de GP van Italië 2020 een gemiddelde snelheid van 264,363 km/u op Monza.

De hoogste snelheid van alle F1-circuits

Het langste rechte stuk betekent niet automatisch de hoogste topsnelheid. Als F1-auto’s rijden met veel downforce, is de topsnelheid lager. Hoe hard de topsnelheid op een circuit is, is dus afhankelijk van de benodigde downforce in de bochten én hoe lang het rechte stuk is. Heel flauw overigens: de hoogste snelheid ooit gemeten op een F1-circuit is ook op het circuit met het langste rechte stuk.

De hoogste gemeten snelheid op een F1-circuit is 378 km/u door Valtteri Bottas in 2016 tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Europa in Bakoe. Volgens het Formule 1-team Alpha Tauri ligt daar het langste rechte stuk met ruim 2 kilometer. Dat is inclusief de laatste drie knikken, die in de F1 vol gas zijn en dus onderdeel zijn van het rechte stuk.

Het snelste circuit, gekeken naar de rondetijden

Het kortste circuit in kilometers op de kalender is uiteraard het circuit in de straten van Monaco, maar daar ga je niet de kortste rondetijd rijden. Daarvoor moeten we terug naar de Grand Prix van Sakhir van 2020. Op de korte lay-out van het Bahrain International Circuit zette Valtteri Bottas (daar is ie weer) een tijd neer van 53,377 seconden. Geinig detail; hiervoor had Niki Lauda dit record door in 58,79 seconden een ronde op het circuit van Dijon-Prenois te rijden in 1974.

Hoe hard reed de snelste F1-auto ooit?

De hoogst gemeten snelheid van een F1-auto ooit staat op naam van Honda. Ze verscheepten de RA106 uit het F1-seizoen naar de zoutvlaktes van Bonneville in de VS. Coureur en tevens redder van Grosjean in Bahrein, Alan van der Merwe wurmde zich in de Honda en behaalde een snelheid van 397,483 km/u. Bekijk hieronder de beelden en waardeer de epische naam Gary Savage.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)