Synthetische brandstoffen zijn in hun eentje niet de magische alles-in-één-oplossing voor de groene energiebehoefte van onze planeet – dat kon je hier afgelopen weekend lezen. Ze zijn niet die zilveren kogel. Maar ze maken wel deel uit van het zilveren arsenaal. Voormalige Formule 1-ingenieur Paddy Lowe maakt geen eFuels om de auto met verbrandingsmotor te redden, of luidruchtige autosport. Maar hij geeft toe dat dat wel een vrolijk bijproduct zou kunnen zijn. Als we hem vragen welke motor hij het liefst met zijn e-brandstof zou willen redden, nomineert hij de F1-motoren uit het V10-tijdperk.

‘Een van de dingen die ik in de F1 het spijtigst vond, was dat we de V8-, V10- en V12-motoren verloren. We hadden motoren op de testbank die 21.000 toeren per minuut draaiden. De herrie, de prestaties – het was verbijsterend. Het was een teleurstelling dat die werden geschrapt. Maar synthetische brandstoffen zijn misschien een geitenpaadje om ze terug te brengen. Zo zou je iets zinvols én iets leuks doen, dat zou best goed voelen.’ En ach, we hebben slechtere ideeën gehoord: je komt voor vliegen zonder schuldgevoel en krijgt autosport met veel herrie er gratis bij…

Het ei van Columbus?

Paddy Lowe eFuels (synthetische brandstoffen)

Met de huidige staat van de wereld kom je maar al te vaak uit gesprekken over de toekomst met een lichtelijk tot zwaar wanhopig gevoel. Maar na een uurtje babbelen met Paddy Lowe worden we overvallen door een wonderlijke sensatie. We geloven dat ze zoiets ooit… optimisme noemden? Op zijn allerminst zijn we er redelijk van overtuigd dat we met z’n allen niet helemaal ‘Percival Lowell’ zijn gegaan. eFuels konden nog weleens het ei van Columbus zijn. Of niet. En mocht het allemaal niet lukken, dan ligt dat aan factoren als de macro-economie, geopolitiek en infrastructuur. Niet aan de wetenschap.

Lees ook: F1 test met eFuels

Als het synthetische brandstoffen wél lukt om onze motoren te redden, dan is dat een fortuinlijk bijeffect van het redden van de beschaving van een wisse, hete dood door de opwarming van het klimaat. Dat lijkt een uitstekende reden om te hopen dat het een succes wordt, nietwaar? ‘We zouden allemaal optimistisch moeten zijn over wat er gedaan kan worden, en over wat we moeten doen’, zegt Lowe. ‘We zouden alleen eens een beetje moeten doorpakken en stoppen met dat getreuzel…’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *