Als je niet helemaal bekend bent met de manier waarop klasses werken in de formuleracerij: hoe lager het nummer, hoe sneller het racen, waarbij de Formule 1 dus het snelst is van iedereen. Dus wat gebeurt er als je een futuristische autosport ontwikkelt die zo snel is dat ie de F1 eruit laat zien als een trekschuitcompetitie? Dan noem je hem F-Zero, natuurlijk.

De game F-Zero was een van de titels die al meteen bij de introductie van de Super Nintendo beschikbaar was en gebruikte, net als Super Mario Kart twee jaar later, een technologie die Mode 7 heette. Daardoor spinde een plat circuit onder je zwevende racer alsof ie werd rondgeslingerd door een pizzabakker.

Het resultaat was een bizar snel pseudo-3D racespel dat breinen deed smelten toen het tegelijk met Nintendo’s gloednieuwe 16-bit console arriveerde. In een geniale zet die we tot dusver niet meer zijn tegengekomen, werd de papieren gebruiksaanwijzing die games in die tijd normaal gesproken vergezelde vervangen door een stripboek dat de karakters en het verhaal introduceerde.

F-Zero is nog niet eens zo onrealistisch

Dat spel was nogal ver vooruitziend neergezet in het jaar 2560, waarin verveelde multimiljardairs de door jets aangedreven raceklasse F-Zero oprichten om zichzelf nog enigszins te vermaken. Gezien het feit dat multimiljardairs zichzelf heden ten dage massaal de ruimte inschieten om hun kicks te krijgen, klinkt dat nog niet eens zo ongeloofwaardig.

F-Zero kende een aantal opvolgers, waaronder X op de N64 en GX op de GameCube, maar schandalig genoeg is er sinds 2004 geen enkele nieuwe titel verschenen. Hoewel de boel dus al twee decennia slaapt, is er nog altijd een enorme fanbase die zit te wachten op het moment dat Nintendo deze serie eindelijk nieuw leven inblaast.

In deze tijd is de originele Wipeout op de PlayStation zo’n beetje de enige en dus heersende futuristische racegame, maar het is belangrijk om te weten dat Wipeout alleen kon rennen omdat F-Zero kroop. Of op zijn minst zweefde, zodat Wipeout net iets sneller kon zweven…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)