Zoek je een Suzuki Swift die eigenlijk een Mitsubishi Evo is? Of een van kleur veranderende Ford Focus RS? Of een Fiesta die je kunt lanceren richting ruimte? Wij weten waar je moet zijn.

In een tochtige schuur op het Engelse platteland staat de vreemdste collectie auto’s die je ooit hebt gezien. Spinnenwebben kleven aan de rolkooien van apocalyptische Porsches, en gesmolten nummerplaten hangen aan gedeukte Fiesta’s: dit zijn de gewonde strijdwagens die de afgelopen vier jaar op pad zijn geweest met de TopGear Live-show.

Iedere auto en elke wond vertelt een verhaal en niemand kent de levens van deze machines beter dan Rowland French, de creatief regisseur van de shows. ‘Die witte Fiesta’s wilden we voorzien van alarmpistolen’, vertelt hij. ‘Maar die werden een dag voor de show gestolen, dus belden we een wapenhandelaar die er echte geweren op installeerde, maar wel voorzien van losse flodders.’

Wellicht herinner je je nog dat ze The Stig dwars door de arena volgden in 2010. Toen hij nepijs losliet vanachter uit zijn buggy, sprongen de Fiesta’s op hydraulische poten en gleden over de grond. Dat werkte zo goed dat het Rowland op een idee bracht voor de Olympisch geïnspireerde show van afgelopen jaar. ‘Het voelde aan alsof je op echt ijs reed’, zegt hij. ‘Dus ging ik op zoek en vond een paar Fiat Stilo’s op eBay, allemaal met minder dan 100.000 kilometer, rustte die uit met hetzelfde systeem, en zo werd ik de uitvinder van autocurling.’ De presentatoren waren er gek op. En dat is waarom ze hier staan, en niet op een schroothoop liggen.

In een andere hoek liggen twee Carmageddon-auto’s, die zo lijken te zijn weggereden van een Mad Max-scène. Gebouwd op een serieus verstevigde Ford Capri en op een oude Porsche 911 crashten ze iets te fanatiek, waarbij ze elkaar te lijf gingen als tanks in een oorlogsgebied. Hun grootste wapenfeit was een wonderdak dat los kwam toen ze crashten, waardoor de illusie werd gecreëerd dat de bestuurder werd onthoofd.

Wat is het verhaal achter die zwart-witte politie-Viper? ‘Die was ooit rood’, zegt Rowland. ‘En ik heb ‘m een poosje gebruikt om mee naar mijn werk te rijden. Het was de beroerdste forensenauto ter wereld – een zware koppeling, plastic ramen, en de dunne achterbanden die ik gebruikte, hielpen z’n weggedrag ook niet echt.’ Toch werd ie gebruikt in de show, maar wel pas nadat zestien andere politieauto’s waren afgekeurd.

Wellicht de enig ontbrekende auto’s zijn de 25 City Rovers die werden vernietigd in Jeremy Clarksons ‘plet de rat’-spel. ‘Jeremy kreeg dat idee terwijl we in het vliegtuig naar Zuid-Afrika zaten’, vertelt Rowland. ‘We hadden 25 auto’s nodig, één per show, maar op dat moment stonden er in heel Groot-Brittannië maar 27 te koop. Dus we moesten ze allemaal tegelijk kopen, want anders zou de prijs stijgen als gevolg van schaarste. De dealers konden hun geluk niet op.’


In weer een andere hoek staan de gedeukte Robin Reliants en Bedford Rascals die werden gebruikt voor autovoetbal. Daarnaast staat een roze Suzuki Swift, die bij nadere inspectie een Mitsubishi Evo 8 blijkt te zijn en die werd gebruikt om donuts te draaien op een platform vijf meter boven de grond. Een andere Evo is vermomd als een zwarte taxi, maar de grootste verrassing is wellicht de echte Nascar-auto die is vermomd als een Londense bus.

‘Ik heb heel wat auto’s gebouwd die je niet hebt opgemerkt’, legt Rowland uit. ‘Zoals de Focus RS’en met speciale lak die van kleur verandert als ze worden verwarmd.’ De zwarte auto’s werden geparkeerd in een gekoelde vrachtwagen, en reden dan door de arena voor ze door een verwarmde tunnel gingen, waaruit ze acht seconden later weer tevoorschijn kwamen als glimmende witte auto’s.

‘Ik geef de auto’s ook namen’, zegt Rowland. ‘Ik vertel de stuntrijders dat het zoiets is als het hebben van een danspartner – je moet van ze leren houden.’ Dus luisteren de Carmaggedon-wagens naar de namen Hades en Cerberus, naar de bewoners van de oude, Griekse hel. Dan hebben we Ghost en Darkness, de gevlamde Impreza-rallyauto’s, genoemd naar mensenetende leeuwen in Afrika.

Dan zijn er natuurlijk Challenger en Discovery: de Fiesta ST’s die werden omgebouwd tot replica’s van de spaceshuttles, wat ertoe leidde dat Jeremy verklaarde dat hij alles weet van ruimteschepen. Dat was inclusief het weetje dat de hittebestendige schildjes best konden worden vervangen door andere dingen die hittebestendig zijn (om het inferno van de dampkring te overleven), zoals bijvoorbeeld diamanten. Of pizza.

Eropuit om te bewijzen dat hij uit zijn nek kletste, gaven Hammond en May hun gewaardeerde collega een pizza margherita. Zeker van zijn zaak als hij was, hield Jeremy die voor zijn kruis, terwijl z’n twee medepresentatoren een vlammenwerper op de pizza richtten.

Twee minuten en een ietwat geblakerde korst later bleek Clarksons theorie toch niet zo onzinnig te zijn. De gecremeerde resultaten bevinden zich niet in deze schuur. Wel staan er nogal wat verkoolde bumpers en waarschuwingen voor latente explosieven. Het mag er nu stil zijn, maar als Rowlands special-effectsmannen straks weer aan het werk gaan, staan deze stoffige slaapkoppen weer in vuur en vlam. Vertel het maar niet aan onze verzekeraar.

TopGear Live komt naar Nederland en België op respectievelijk 27 en 28 april 2013. Kijk snel op www.topgearlive.nl en www.topgearlive.be voor kaarten!

Reacties