Twee wezens met witte helm ontmoeten elkaar voor het eerst. TopGear kijkt op veilige afstand toe.

Ro•bot: (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: robots) geheel van werktuigen en machines dat op een mens lijkt.

Wat taalkundigen of wetenschappers in hun laboratoria ook zeggen, ‘Asimo’, de knuffelrobot van Honda, lijkt meer dan slechts een simpele machine. Waarom? Als je hem de kamer ziet binnenlopen, krijg je het gevoel dat er iets écht levends aanwezig is. Hij geeft je geen horrorachtige koude rillingen, omdat hij zo vriendelijk overkomt. Toch is een robot met een menselijk uiterlijk in onze beleving vreemd. Zeker als je te vaak naar films als Terminator gekeken hebt.

Honda hoopt dat we ons allemaal wat meer op het gemak voelen in de nabijheid van de gerobotiseerde hulpjes. Uiteindelijk wil het bedrijf ons een Asimo verkopen in plaats van een doodgewone Civic. Een Asimo als huishoudelijke hulp: dat is het doel. Een robot die ouderen of gehandicapten kan helpen. Die droom is nog ver weg, aangezien de huidige Asimo een project is, en hij niet zelfstandig kan denken. Hij heeft zelfs drie afstandsbedieningen, om te voorkomen dat hij gaat flippen.

Toch blijft hij fascinerend en vreemd genoeg ook aantrekkelijk. Hoe gek het ook klinkt, hier staat een persoonlijkheid, iemand die je wilt leren kennen. De robot die we vandaag zien, is de favoriet van Honda, omdat hij aan de hand van markeringen op de vloer bepaalde voorgeprogrammeerde taken kan uitvoeren.

Dat ze deze Asimo prefereren boven een andere is eigenlijk niet logisch. Technisch gezien zijn ‘onze’ Asimo en de reserve-exemplaren precies hetzelfde. Maar die verschillende karaktertrekken, die strikt genomen niet zouden kunnen bestaan, geven je het gevoel dat er iets niet helemaal normaal is.

Wij noemen het witte wezentje ‘hij’, terwijl de technici van Honda erop staan ‘het’ te blijven zeggen. Maar als je hem ontmoet, zul je het er mee eens zijn dat het niet juist is om hem te dehumaniseren.

Kennelijk kun je het familiaire ook te ver doorvoeren. Dan wordt het een beetje ongemakkelijk. Zij kunnen te zeer gehecht raken aan ons. Wetenschappers noemen dit ‘Uncanny Valley’. Toon ons een machine die eruit ziet als een machine en we zijn totaal onverschillig. Maar hoe meer de machine eruit ziet als een mens, hoe meer we ons eraan hechten. Daarna komt het moment dat de robot te levensecht wordt. Dan wordt het eng en zetten we hem zo snel mogelijk uit. Dat is de reden waarom Asimo een helm en een donker masker heeft.

Dan komen we nu bij het moment suprème; de ontmoeting tussen de twee niet-menselijke helmwezens. De kleine Asimo leek oprecht uit te kijken naar de ontmoeting tussen hem en iets wat op hem lijkt als hij volgroeid zou zijn. Alsof een puppy een volwassen pitbull ontmoet. Asimo probeerde zijn grote broer te charmeren, er was zelfs een vage glimlach te zien onder zijn vizier. The Stig bleef echter onbewogen. Niet onvriendelijk, dat ook weer niet, maar duidelijk van een ander intellectueel niveau.

We deden een poging om de twee aan elkaar voor te stellen, maar The Stig werd daar alleen maar ongeduldig van. Hij stapte in zijn auto en reed weg. In deze strijd tussen twee witte schepsels blijkt dat er maar één de winnaar kan zijn.


AsimoHoogte: 1,30 meter

Gewicht: 54 kg

Topsnelheid: 6 km/u

Uithoudingsvermogen: 40 minuten

Aantal motoren: 34

 The StigHoogte: n.b.

Gewicht: n.b.

Topsnelheid: n.b.

Uithoudingsvermogen: n.b.

Aantal motoren: n.b.

Reacties