[tg_video]//www.youtube.com/embed/nF18um9VGp8[/tg_video]

Misschien herinner je je nog de Horrormaaier, ook wel de Mean Mower genoemd, die Honda vorig jaar in elkaar schroefde en die onderdeel was van onze Speedweek. The Stig reed er toen op, omdat niemand anders het durfde, maar de theoretische topsnelheid van het ding – zo'n 200 km/u – kwam op het kleine circuitje waar we reden nooit in zicht.

Logischerwijs vroegen wij ons toen af: wat gebeurt er als we de maaier, met z'n 109 pk en 140 kilo, op een lang en recht stuk asfalt op z'n staart trappen? En kunnen we dan niet wat mensen van Guinness erbij halen om een en ander te verifiëren? Het bleek namelijk dat er een snelheidsrecord voor grasmaaiers bestaat, en dat dat sinds mei 2010 op 139 km/u stond.

Dus begaf TopGear-redacteur Piers Ward zich naar de IDIADA-testbaan in Tarragona, Spanje, en parkeerde hij de Mean Mower aan het begin van het 2 kilometer lange rechte stuk. Wat zou er gebeuren als hij de magische grens van 100 mph (160 km/u) doorbrak? Zou het ding gaan wiebelen, opstijgen, of zou de graszak achterop als een enorme parachute fungeren? Niemand had enig idee.

In een sullige Donkey Kong-houding, om de luchtweerstand te minimaliseren, accelereert onze man richting horizon. De maaier oogt stabiel, trefzeker, en wanneer hij terugkeert – voor een Guinness-record moet er in beide richtingen een snelheid neergezet worden, waar dan het gemiddelde van wordt genomen – lijkt alles tip top in orde. Piers is vooral opgelucht dat hij nog leeft.

En dan geven de Guinness-mensen via een krakende radio de officiële snelheid door. 'TopGear. Het is gelukt. Jullie haalden een gemiddelde van 187,609 km/u.'

Bekijk hierboven de video en lees het volledige verhaal in de komende TopGear Magazine, dat vanaf 17 april in de winkel ligt.

Reacties