De dag is 20 oktober 2002. Op BBC2 wordt voor de eerste keer een bescheiden autoprogramma genaamd TopGear vertoond, dat opnieuw tot leven werd gewekt nadat het origineel ten onder ging in 1999.

In de afgelopen tien jaar is er veel gebeurd. Drie mannen van middelbare leeftijd hebben onzin lopen uithalen in 147 afleveringen, verdeeld over achttien seizoenen, inclusief zeven specials van een uur. Jeremy, James en Richard zijn letterlijk de hele wereld over gereisd om jullie en nog vele andere kijkers – in totaal zo’n 350 miljoen – iets te bieden wat ergens wel een beetje lijkt op entertainment. Er zijn dingen opgeblazen, Captain Slow heeft hard gereden en er zijn vele grappen gemaakt over het (nog altijd vermeende) bleken van Richards tanden.

Er zijn 220 power laps verreden, waarbij we geleerd hebben dat niets sneller over het TopGear-circuit kan bewegen dan de Ariel Atom V8, en niets langzamer dan een Porsche Pain-au-Chocolat met trappers. 168 keer zette een bekende wereldburger een tijd op het circuit neer: 57 keer in de Lacetti, 34 keer in de Cee-apostrof-d en 77 keer in de goede oude Liana. Er zijn zelfs twaalf Formule 1-coureurs geweest die probeerden te bewijzen dat ze de ideale lijn door de eerste bocht gevonden hadden, teneinde onze eigen Stig te verslaan.

Om jullie te bedanken voor jullie steun de afgelopen tien jaar, hebben we geprobeerd om een top 10 te maken van de meest gedenkwaardige TopGear-clips, maar dat resulteerde slechts in een hoop geschreeuw en een pijnlijk voorval met een ananas. Dus hebben we gewoon een paar van de beste momenten op een rij gezet. Ben je het er niet mee eens, of heb je er iets aan toe te voegen, geef het vooral aan in de reacties.


TopGear steekt het Kanaal over

Het kostte wat vergeefse pogingen en een verdronken camper, maar we hebben uiteindelijk toch bewezen dat Jeremy’s Toybota heerst over de golven van het Kanaal. Bekijk het hier.

TopFeit: In de ambitieuze veronderstelling dat ze de Franse kust daadwerkelijk zouden halen, moesten de presentatoren onthouden om hun paspoorten mee te nemen; anders hadden ze direct rechtsomkeert moeten maken wanneer ze wiel aan wal zetten.


TopGear rijdt naar de Noordpool

Terwijl Hammond door honden wordt voortgesleept, leunen Jeremy en James achterover en genieten ze van een gin-tonic.

TopFeit: Na het opnemen van deze special werden de Toyota-trucks teruggebracht naar de IJslandse garage die ze op de barre tocht had voorbereid. Eén werd door Toyota naar Groot-Brittannië verscheept, de andere bleef in IJsland, waar James hem enige tijd later toevallig opnieuw kon gebruiken om de Eyjafjallajökull-vulkaan te beklimmen.


Jeremy rijdt naar en door zijn werk

De kleinste auto ter wereld, een behoorlijk lange presentator en het achterste van een nieuwslezeres spelen de hoofdrol in een van de best bekeken video’s op TopGear.nl. Bekijk het hier.

TopFeit: In de film is het echte TopGear-kantoor te zien, hoewel het team nu naar een andere plek verhuisd is (een verdieping boven The One Show), waar er minder kans bestaat dat John Humphrys binnenwandelt en zomaar onze spullen leent.


Gestenigd worden door rednecks

Beledig NASCAR. Promoot de herenliefde. Bereid je voor op boze boeren met een slecht gebit en grote stenen…

TopFeit: De handel in ex-politieauto’s die in deze special te zien was, verkondigde trots dat ze veel van de cruisers hadden geleverd die in de film Bad Boys II aan gort werden gereden.


Schumacher is The Stig

Sommigen zeggen dat hij een beetje Duits is. En ze hebben gelijk. Dit zag niemand aankomen, of wel? Bekijk het hier, of klik hier voor een behind-the-scenes interview met Herr Schumi.


Reliant Space Shuttle

Het plan: een Reliant Robin de ruimte in schieten. De realiteit: toekijken hoe hij in een weiland te pletter slaat.

TopFeit: Eindelijk kunnen we het toegeven – er heeft bij het maken van deze film enig listig bedrog plaatsgevonden. Het geluid van de krekels dat te horen is terwijl Richard en James de avond voor de lancering gestrekt liggen, is niet echt. Het werd in de montage toegevoegd om het gevoel van een klassieke Amerikaanse astronautenfilm te creëren.


Onverwoestbare Toyota Hi-Lux

We hebben ‘m verdronken, opgeblazen, van een hoog gebouw laten vallen… Maar hij gaf niet op. Lang leve de Hi-Lux!

TopFeit: De Onverwoestbare Hi-Lux werd een podium voor een rockgod toen oud-Guns ‘n Roses-gitarist Slash op zijn dak optrad. Slash is een groot fan van TopGear en wilde al jaren te gast zijn in het programma. Toen de producenten vroegen of hij de aflevering wilde eindigen met een uitvoering van onze titelsong, Jessica, twijfelde hij geen moment en luisterde hij gedurende enkele weken naar het origineel zodat hij het nummer tot op de laatste noot zou beheersen.


Tom Cruise op twee wielen

Top Gun meets TopGear in de Gambon-bocht. Zo, da’s een kop die je nooit ergens anders zult lezen. Aardige vent trouwens, die Cruise. En Cameron mogen we ook wel. Bekijk het fragment hier.


Veyron vs Eurofighter

Hammond racet tegen een Eurofighter Typhoon-straaljager. Hij leidt. En wordt dan compleet vermorzeld door de afterburner. Bekijk het hier.


Fiesta strandlanding

De meest sensibele rijtest ooit, u aangeboden door Clarkson en de Royal Navy. Bekijk ‘m hier.

Reacties