Wist je dat het geluid van een richtingaanwijzer van oorsprong geen veiligheidsfeature is, maar een bijwerking? Oude richtingaanwijzers werkten met een bimetaalschakelaar en dat ding maakt geluid als hij in werking is. Toen ze gemoderniseerd werden en technisch dus stil zouden kunnen zijn, bleek dat het toch wel erg handig is als knipperlichten geluid maken.
Dat brengt ons bij een mooi marketingverhaal van een paar jaar geleden. Want hoewel knipperlichten vroeger tikten omdat dat technisch nu eenmaal zo was, doen autofabrikanten nu hun uiterste best om er een mooi geluidje van te maken. Zo kon je bij Citroën vroeger zelf het geluidje instellen en kon er zelfs een trommel spelen als je richting aangaf tijdens het rijden. Over de scheetfunctie van Tesla is ook al veel gezegd en geschreven.
Zo ver ging Volvo bij de zoektocht naar het perfecte geluid voor de richtingaanwijzer
Bij Volvo waren zo ook op zoek naar het perfecte geluid. Daarom bivakkeerden mensen van Volvo twee dagen in een bos, zo’n 100 kilometer van het hoofdkwartier, op zoek naar het beste geluid. In de sneeuw. Ze braken zo’n 300 takjes doormidden om het perfecte geluid te vinden. Het waren allemaal dode takjes, want uiteraard wil het groene Volvo geen levende bomen beschadigen.
Uiteindelijk kwamen ze uit bij een tak van een spar. Van dit geluid veranderden ze twee keer de toonhoogte, omdat een richtingaanwijzergeluid uit twee tonen bestaat (aan/uit). Een snelheid van ongeveer 150 tikken per minuut schijnt het meest rustgevende te zijn – dus daar ging Volvo voor. Beluister hieronder het resultaat.
Johnny heeft op 19 april 2022 geschreven:
Is nooit geen bimetaal geweest
Geluid werd veroorzaakt door de clineateur dit is een relais dat inschakeld dmv een rc tijd