Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is een van de meest succesvolle modellen van het merk en een van de meest verkochte auto’s ter wereld.

Na bijna 40 jaar Kever was VW in 1974 op zoek naar een waardige opvolger. Die vonden ze in de Volkswagen Golf, getekend door Giorgetto Giugiaro. De doelgroep van de Volkswagen Golf was hetzelfde als die van de Kever, maar de auto was totaal anders.

VW brak met het verleden en verplaatste de motor naar de voorkant. Ook vervingen de Duitsers de luchtgekoelde motor door een watergekoeld exemplaar. De ronde vormen werd nogal vierkant. Alle veranderingen bleken succesvol, de Volkswagen Golf werd direct een hit.

De eerste Golf werd uitgerust met een 1,1-liter viercilinder die 50 pk produceerde. Je kon, als je durfde, ook een 1,5-liter bestellen en dan had je de beschikking over 70 pk.

En als dat niet genoeg was, had Volkswagen vanaf 1976 de Golf 1 GTI voor je. Deze versie had 110 pk en schoot je in 9 seconden naar de 100 kilometer per uur. Hij haalde een topsnelheid van 182 km/u. Voor die tijd razendsnel.

Door de tijd heen evolueerde de Volkswagen Golf per generatie – steeds een stukje. In 2012 kwam de zevende generatie van de hatchback. Deze kun je bestellen in een enorme diversiteit aan motoriseringen. Van elektrisch tot diesel, van hybride tot een allesverwoestende Golf R met 310 pk.

Sinds 1974 overhandigde de dealer meer dan 30 miljoen setjes sleutels aan klanten. Daarmee is het succes van de Kever (20 miljoen) ruimschoots overtroffen. En het einde is voorlopig niet in zicht; In 2019 volgt de Volkswagen Golf 8. Deze zal ongetwijfeld in alle opzichten weer een stukje sneller, beter of zuiniger zijn.

Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws
Autonieuws

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws