Vanaf vandaag hebben bestuurders die appen achter het stuur een grotere kans op een boete. Er worden voortaan slimme camera’s ingezet die een telefoon of ander elektrisch apparaat in iemands hand kunnen herkennen. De camera’s leggen de bestuurder en het kenteken vast en de politie beoordeelt vervolgens de foto’s. Er komt dus nog wel een menselijke controle aan te pas.
Het vasthouden alleen is al genoeg
‘Het is een heel nieuw apparaat, dat speciaal is ontwikkeld om door de voorruit heen te kijken’, vertelt de Nationale Politie tegen RTL Nieuws. ‘Met slimme software kun je kijken of iemand een telefoon of een ander elektronisch device vasthoudt.’ Bellen hoeft niet eens: de boete van 240 euro krijg je al voor alleen het vasthouden van zo’n apparaat.
Gelukkig zijn de camera’s wel in staat om het verschil tussen een telefoon en een blikje fris te herkennen. De foto’s worden ook altijd gecontroleerd door een agent voordat er daadwerkelijk een boete wordt uitgeschreven. Voorlopig worden de camera’s vooral door de landelijke politie en de politie-eenheid in Midden-Nederland gebruikt.
Niet meer appen achter het stuur in Midden-Nederland
De gebruikelijke controles gaan ook gewoon door. ‘De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben’, zegt projectleider Egbert-Jan van Hasselt. ‘Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen, en vaak is afleiding de oorzaak.’
Op (niet-handsfree) bellen achter het stuur staat al langer een boete van 240 euro. In 2018 deelde de politie er ruim 80.000 boetes voor uit.
Foto: New South Wales Police
Henny heeft op 4 april 2021 geschreven:
Prima en die boete mag van mij nog wel verdubbeld worden ook!
Bram Van Es heeft op 3 oktober 2019 geschreven:
Zal eens een keer tijd worden. Met zo’n 60.000 km per jaar op de weg zijn er nog zat die zwalkend tussen de lijnen gaan je herkend ze al van afstand en dus maar afstand houden en dichterbij gekomen. ? weer een op de telefoon.
David heeft op 1 oktober 2019 geschreven:
Heel goed dit. De veiligheid van medeweggebruikers is altijd belangrijker dan een berichtje.