Een auto verkopen doet altijd een beetje pijn. Zelfs als dat vervelende ding je al vijf keer ’s ochtends in de steek liet; het blijft waarschijnlijk toch een auto waarmee je dingen hebt meegemaakt. En soms heb je zelfs een beetje spijt van de verkoop, al komt dat wellicht pas een paar jaar later. Kun je dan achterhalen wie de eigenaar van de auto is aan de hand van het kenteken?

We hebben goed nieuws: als de auto nog op Nederlands kenteken staat, dan is er een kans dat jij kunt achterhalen wie de eigenaar is. Als je alleen wilt weten of jouw auto nog in Nederland rondrijdt en of hij nog door de APK is gekomen, dan kun je gewoon het kenteken opzoeken op de website van de RDW of andere kentekencheckwebsites. Maar de aan de auto verbonden persoonsgegevens te weten komen, dat kan (gelukkig) niet klakkeloos.

De eigenaar van een auto is niet zomaar te achterhalen met het kenteken

Met een kenteken kun je online een hoop informatie vinden, maar wie de eigenaar precies is, dat is niet openbaar. Gelukkig maar voor een hoop mensen, anders zouden ze waarschijnlijk een hoop boze brieven ontvangen wegens hun rijstijl. En het zou wel heel makkelijk zijn voor boefjes om te achterhalen waar een auto geparkeerd staat om 03:00 uur in de nacht.

De RDW is de matchmaker

Wat je eerst moet doen, is even de klantenservice van de RDW benaderen. Deze kunnen je dan vertellen of het überhaupt zin heeft om een poging te doen. Krijg je goed nieuws, dan kun je een brief of e-mail sturen naar de RDW met daarin de reden waarom je de gegevens van de eigenaar wilt achterhalen. Ook moet je 9,20 euro overmaken.

Staat de auto op naam van een bedrijf, dan heb je geluk. Dan krijg je van de RDW binnen 5 werkdagen de gegevens. Als de auto op naam van een particulier staat, dan zoekt de instantie contact met de eigenaar. Als deze toestemming geeft, dan krijg jij de contactgegevens en weet je dus van wie jouw oude auto nu is. Maar het kan dus ook zijn dat je een ‘nee’ te horen krijgt.

Je kunt ook internetdetective spelen

Je kunt dus de eigenaar van de auto achterhalen met het kenteken, maar er is geen garantie dat het lukt. Wil je de meer creepy aanpak gebruiken, dan kun je altijd het kenteken opzoeken in Google en hopen dat je bijvoorbeeld op het Instagram-account van de huidige eigenaar terechtkomt. Of misschien op een Marktplaats-advertentie, als je geluk hebt.

Reacties

  • Angélique heeft op 28 december 2023 geschreven:

    Ik woon inmiddels al jaren in Zweden en hier zijn talloze apps die de geschiedenis van de auto tonen. Ook van de eigenaars, daarvoor is een mailtje naar trafikverket genoeg. Je hoeft ook geen reden op te geven.
    Omdat we dachten de oude auto van mijn schoonouders te hebben gezien besloten we om dat uit te vissen. Schoonvader die dementerende is praat veel over die auto. We besloten de huidige eigenaar te SMSsen en kregen een positief antwoord.
    Op kerstavond stonden ze om half 10 voor de deur. Schoonvader mocht als passagier mee op een tour tochtje door de besneeuwde omgeving. Fika langs de weg en gezamenlijk geluncht in een restaurant waar hij vroeger vaker uit eten ging.
    Om 15:00 u was hij terug voor de traditionele kerstviering met Donald Duck en zijn vriendjes op Tv. We zijn deze mensen zeer dankbaar. Ze hebben zijn verhuizing op de achtergrond gebracht. Ze wonen vlakbij en hebben afgesproken dat ze zo nu dan even komen voor een kopje koffie en of een heerlijke wandeling.

    Reageer
  • Karel heeft op 28 december 2023 geschreven:

    Wat een onzinnig bericht dit.

    • TR6 heeft op 30 december 2023 geschreven:

      Ik vond het wel een mooi verhaal

      Reageer
    • Angélique heeft op 28 december 2023 geschreven:

      Misschien voor velen niet relevant, maar waarom zou het dan meteen onzinnig zijn?

      Reageer
    Reageer
  • Koffiepoeder heeft op 28 december 2023 geschreven:

    Mijn ex heeft vorig jaar via haar advocaat bij de RDW opgevraagd op welke naam de auto van mijn vriendin staat. Blijkbaar nemen ze het niet zo nauw met de privacy regels. Het is geen zakelijke auto.

    • Angélique heeft op 28 december 2023 geschreven:

      Dat is inderdaad een voorbeeld van misbruik. Dat is ondanks dat in Zweden dit zonder meer kan, verboden. Als bekend wordt dat iemand strafbare feiten heeft gepleegd wordt dit streng bestraft hier.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear