Ferrari beloofde voorafgaand aan het raceweekend in Miami dat het team ‘frisse en onverwachte kleuren’ zou meenemen op de auto. En Ferrari heeft niet gelogen. De auto krijgt een heleboel blauwe accenten die in de kleuren ‘Azzurro La Plata’ (lichtblauw) en ‘Azzurro Dino’ (donkerblauw) zijn gespoten. En zou Ferrari een nieuwe sponsor hebben denk je?

De knalblauwe wieldoppen springen er erg uit, maar verder maken de nieuwe accenten er nogal een zooitje van. Gelukkig is er voor de volhardende Ferrari-fan ook nog genoeg Corsa Rosso op de auto te zien. Naast de blauwe kleuren op de auto rijden Leclerc en Sainz dit weekend ook in lichtblauwe racepakken. Daarmee zijn zij niet de eerste.

Waarom rijdt Ferrari in het blauw in Miami?

Ferrari viert dat het automerk zeventig jaar geleden voor het eerst voet aan wal zetten in Amerika. Via Enzo’s goede vriend Luigi Chinetti werd de eerste straatauto naar de Verenigde Staten gebracht. Waarom dan die blauwe kleur? Nou, tien jaar na de eerste Ferrari in Amerika racete Ferrari in het blauw. En zoals dat wel meer was in de geschiedenis van Ferrari, had dat te maken met een akkefietje.

Enzo Ferrari lag in de clinch met de Italiaanse autosportfederatie ACI. Ferrari probeerde de 250 LM gehomologeerd te krijgen voor langeafstandsraces, maar daar werkte de Italiaanse autosportbond niet aan mee. Als reactie leverde Enzo zijn racelicentie in bij de federatie, en daardoor mocht hij zelf niet meer in de F1 racen.

De F1-auto’s van Ferrari gingen naar Amerikaans vriendje Luigi Chinetti, die zich onder de naam N.A.R.T. (North American Racing Team) inschreef voor de laatste twee races van het F1-seizoen. Om de Italiaanse racebond nog een tik te geven, werden de auto’s van coureurs Surtees en Bandini in een speciale blauw-witte kleurstelling gespoten en niet in Italiaanse racekleur.

Denk het Ferrari-logo weg en je hebt geen idee van welk team deze auto is | Foto: © Ferrari

Met deze auto’s zorgden Surtees en Bandini er in de seizoensfinale voor dat de constructeurstitel naar Ferrari ging en het coureurskampioenschap naar Surtees. Het jaar erop waren Ferrari en ACI weer vriendjes en keerden Corsa Rosso weer terug.

Ferrari en blauw

De Scuderia heeft overigens nog wat met deze specifieke tinten. Het lichtblauwe Azzurro La Plata is de racekleur van Argentinië, maar was ook een belangrijke kleur voor tweevoudig F1-kampioen Alberto Ascari. Hij racete steevast met een helm en racepak in deze kleur, omdat dat volgens hem geluk bracht. Ook liet hij wel eens de neus van zijn auto verven in deze kleur.

Alberto Ascari blauwe ring op Ferrari auto

Naast zijn racepak, helm en auto moest ook het overhemd van Ascari (tweede van rechts) lichtblauw zijn | Foto: © Ferrari

Andere Ferrari-coureurs als Surtees, Amon en Lauda kopieerden de kleur voor hun racepakken en later droegen ook de monteurs het Azzurro La Plata. De andere blauwe kleur werd gedragen door coureurs als Arturo Merzario en Clay Regazzoni. Die laatste deed dat in 1974. Na dat jaar reden de Ferrari-coureurs in rode pakken met af en toe een wissel naar een wit pak. Maar in Miami rijden Leclerc en Sainz dus in de gelukskleur van Ascari. Zou het genoeg zijn om het Verstappen moeilijk te maken?

Reacties

  • GP Harry heeft op 6 mei 2024 geschreven:

    Allerbeste Bas Leesberg,
    Hartelijk dank voor je héél interessante achtergrondinformatie! Zelf neem ik aan dat de combinatie van 70 jaar Ferrari in Noord-Amerika en de kleur van het HP logo er meer mee van doen hadden. HP is nieuw bij Ferrari. Prima marketing actie van Ferrari trouwens! Ze zouden anders ook wel héél veel vooral rode Ferrari auto’s moeten verkopen om het salaris van Lewis Hamilton te kunnen gaan betalen…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)