Je opa en oma hadden het een stuk eenvoudiger in het verkeer, want toen was de wereld gewoon nog zwart-wit. Maar sinds de wereld in kleur is, moet je in het verkeer ook op steeds meer kleuren letten. Zo zijn er tegenwoordig groene zwaailichten en blauwgroene koplampen. En sinds een tijdje rijden er naast rode brandweerauto’s en gele ambulances ook groene auto’s met zwaailichten.

Het groene spoedvoertuig is niet nieuw, maar hij komt steeds vaker voor. De veiligheidsregio IJsselland nam er begin dit jaar een in gebruik en Gelderland-Zuid ontving deze maand de sleutels. Andere regio’s hebben er al langer eentje. Het groene hulpverleningsvoertuig is een officieel voorrangsvoertuig – dus als ie met zwaailichten en sirenes aankomt, moet je aan de kant gaan. De strepen zijn net als bij de brandweer wit met blauw.

Foto: © Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Wie zit er in de groene auto met zwaailichten?

De groene spoedauto mag de weg op zodra er meerdere hulpdiensten moeten uitrukken. Dus als de ambulance én de brandweer een melding krijgen, dan kan het zijn dat er een crisisfunctionaris in de groene auto stapt om de boel te coördineren. Deze functie is trouwens niet nieuw, alleen het vervoersmiddel voor deze functie is sinds een tijdje dus afwijkend.

Foto: © Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Het idee van de groene auto komt uit 2015. Toen vond de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) dat er een onderscheidend voertuig moest komen voor de crisisfunctionarissen. Deze moest er anders uitzien dan de rode brandweer of de gele ambulance. Tijdens een crisis is het waarschijnlijk al hectisch genoeg en kan het maar beter duidelijk zijn. Het kan ook zijn dat de woordvoerder of de ‘informatiemanager’ in deze groene bak rijdt.

Reacties

  • Ome Co heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    En welke kleur zwaailichten heeft die groene auto dan? Het zal wel blauw zijn, maar er is wel vergeten dat te vermelden in dit verder flauwe tekstje. Een hoop geleuter over kleurtjes, maar dat staat er dus precies niet bij. Voor blauw ga ik aan de kant, ongeacht de kleur van ‘t voertuig. Dus de enige relevante informatie staat er niet in.

    • Martin heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Voorrangsvoertuigen hebben blauwe zwaailichten. Ze hebben in de meeste gevallen ook groen en amber. Groen mag alleen stilstaand gebruikt worden. Amber speelt geen rol voor voorrang. Bij groen en amber kan de tweetoon niet aangezet worden.
      Blauw mag formeel alleen rijdend gebruikt worden, maar veel chauffeurs van noodvoertuigen vinden dat er niet voldoende ernst uitgaat van amberkleurige lichten,

      Reageer
    Reageer
  • Martin heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Dit is zwaar achterhaalde berichtgeving. De voertuigen van de veiligheidsrisico hebben al jaren deze striping en de mogelijkheid met toeters en bellen te rijden.
    Als die gebruikt oorden us het uiteraard met blauw licht. Groen mag alleen stilstaand gebruikt worden. Politie en ambulance hebben ook groen licht op de wagens.
    Bij de brandweer heb ik het n ook g nooit gezien.

    Reageer
  • Port Docker heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Iedere lapswans die voor de rest weinig kan bedenkt dit. Zelfs de Reddingsbrigade Nederland rijdt tegenwoordig met 4×4 en aanhanger het liefst met lichten en sirene. Kom je toevallig bij het ” incident” blijkt er soms niets aan de hand. En die pief van de Reddingsbrigade loopt met de borst vooruit zoals een haan met stront aan zijn poten. Het wordt hier in dit land met de dag gekker. Maar als je gasten echt nodig hebt zie je ze niet..

    • Martin heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      Dom commentaa van een anonieme toetsenbordrider Regelgeving eist dat de bestuurders van voorrangsvoertuigen een rijopleiding met goed gevolg moet hebben doorlopen. Deze moet steeds herhaald worden.
      Daarnaast mogen de toeters en bellen niet zomaar gebruikt worden. De meldkamer bepaalt aan de hand van de melding of ze gebruikt mogen.
      Ik denk niet dat je ze echt nodig hebt gehad. Houden zo.

      • Tuinman. heeft op 12 juli 2024 geschreven:

        Ik werk voor de gemeente doetinchem, en erger mij enorm aan die hele discoshow die zich op en aan de bedrijfswagens bevinden. Afleidend voor verkeer, en super irritant voor de ogen en niet ! nodig. Geen acuut gevaar, dus wat is er mis met het gewone ouderwetse
        zwaailicht???

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • Rob heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Ah nu ook een management laag bij noodgevallen. Dat hadden we hard nodig.

    • Kees heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Een crisismanager was er al lang, maar die reed in een brandweerwagen of ambulance. Nu heeft die zijn eigen wagen, en kleuren. Veel duidelijker.

      Reageer
    Reageer
  • Brandweerman heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Als vrijwilliger bij de brandweer word ik wel iedere keer als ik zie dat er staat dat je aan de kan MOET voor zwaailichten een beetje verdrietig. U moet niks, wij willen met de lampen en sirene aangeven dat we haast hebben. Kunt u niet aan de kant, doe dan vooral geen gekke dingen (door rood rijden, in de berm parkeren, etc) als je op een normale manier ruimte kunt maken dan graag, zo niet blijf dan gewoon normaal rijden, de chauffeur is opgeleid om zelf een goede weg om u heen te vinden. Overigens 99 van de 100x is er rijden deze groene bakken niet met sirene of zwaailicht. Dit doen ze eigenlijk alleen bij hele bijzondere incidenten die impact hebben op een omgeving of bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf. Verder zitten die doppen alleen maar op het dak zodat er geen MRB betaald hoeft te worden voor dat specifieke dienstvoertuig.

    • Jessey heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      Ambulance, politie, brandweer, Rijkswaterstaat en nu vrijonbekende Veiligheidregio. Wanneer mag de dierenambulance, bij levensbedreigende situatie, toeters en bellen gaan gebruiken? Of is een leven van een dier niets waard?

      • Kees heeft op 12 juli 2024 geschreven:

        De dierenambulance heeft al jaren toeters en bellen. Bij mij om de hoek staat er een met oranje zwaailichten en sirene

        • Martin heeft op 12 juli 2024 geschreven:

          De oranje zwaailichten zijn alleen om aan te geven dater gevaar kan ontstaan. Bijvoorbeeld door beperkte snelheid, afwijkende maten of stilstaan op een gevaarlijke plek.
          Is dus niet te vergelijken met de bedoelde toeters en bellen, het blauwe licht en de tweetoon.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • GJ heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Een crisiscoördinator vind ik begrijpelijk als die met zo’n auto aankomt maar de woordvoerder of ‘informatiemanager’? Die komt maar gewoon met een normale auto. Geen levens in gevaar als die 5 minuten later is dus zwaailichten zo’n niet nodig.

    Reageer
  • Rob heeft op 10 juli 2024 geschreven:

    Ik hoop dat het een elektrische auto is. Want we staan niet te springen om dit soort rariteiten. Hebben wij niets anders te verzinnen.

    Reageer
  • Peter heeft op 10 juli 2024 geschreven:

    Hier boven staat dat het nieuwe groene voertuig met GROENE zwaailichten rijd ???
    Ik neem aan dat ze gewoon bel Blauw zwaailicht rijden en het groene stilstaand gebruiken als
    1e ter plaatse voertuig / leidingevende ???

    • Kees heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Eerste voertuig altijd groen

      Reageer
    Reageer
  • Jh heeft op 10 juli 2024 geschreven:

    Ambulance, gebruikt al langere tijd een groen zwaailamp , omdat deze dan als eerste ter plekke is , moeten andere hulpverleners zich daar eerst melden , wat dus nu door deze groene auto evt.worden over genomen

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear