Vele reisrituelen bij de zomervakantie zijn de afgelopen jaren gestorven. De uitvouwbare kaart en richtinggevoel maakten plaats voor een TomTom en vervolgens voor een smartphone of ingebouwd navigatiesysteem. Dit jaar zou nog een traditie kunnen verdwijnen: het aansluiten in de rij voor Franse tolpoortjes. Fijn, want minder file, maar vergis je niet: het betalen voor het weggebruik blijft wel.

Je kent vast het péage-bord dat een nieuw betaalmoment aankondigt. Wanneer je dit jaar door Frankrijk rijdt, kun je ook een bord tegenkomen met daarop de tekst ‘flux libre‘. Op deze snelwegen staan geen tolhuisjes meer. In plaats daarvan heeft de overheid ANPR-camera’s opgehangen die je kenteken scannen. In Spanje, Portugal, Italië en Noorwegen kon je deze wegen al tegenkomen en nu komt ‘flux libre’ dus ook naar Frankrijk.

Hoe betaal je op de tolwegen zonder tolpoortjes?

Word je gescand en heb je niet betaald voor je auto, dan riskeer je een boete van 90 tot 375 euro. Dit kun je voorkomen door vooraf of kort na het gebruik van de ‘flux libre’-snelweg te betalen. De makkelijkste manier om tol te betalen blijft het kopen van een tolbadge. Deze kun je gewoon bestellen bij de ANWB.

Voor een tolbadge die je in Frankrijk, Spanje en Portugal kunt gebruiken, ben je 22,95 euro kwijt (20,95 euro als je lid bent van de ANWB) plus 3 euro per maand dat je de badge gebruikt. Deze badge koppel je aan het kenteken van je auto, waarna je gereden kilometers op tolwegen automatisch worden afgeschreven.

Wil je om wat voor reden dan ook geen tolbadge? Je kunt ook bij de wegbeheerder betalen. Zeven dagen voor- en 72 nadat je op de weg rijdt, kun je afrekenen via de website van de desbetreffende beheerder, bij een Nirio-vestiging of op een parkeerplaats langs de tolweg.

Waar in Frankrijk kom je de ‘flux libre’-snelweg tegen?

Voorlopig wordt alleen op de A79 tussen Montmarault en Digoin, de A14 tussen Parijs en de aansluiting met de A13 en de A4 bij Metz op de afrit Boulay elektrisch tol geheven. In december 2024 komt daar het hele traject Parijs – Normandië op de A13 en A14 bij.

Reacties

  • GV heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    Je hebt 72 dagen de tijd nadat je er gereden hebt? Dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen…

    Reageer
  • geelhesje heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    ( antwoord op Reinier )

    Reageer
  • geelhesje heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    Super voor u , heb er geen probleem mee.

    Reageer
  • Reinier heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    Mijn oldtimer met blauw kenteken werd niet herkent door het systeem. Dus dat maakt het lekker goedkoop.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear