Porsche is altijd wel goed in het maken van speciale edities om een heugelijk feit te vieren. De reguliere sportwagens van het merk zijn al erg waardevast, maar de Anniversary-modellen zijn de absolute pareltjes. In dit geval hebben we dus weer een verkapte investeringstip voor je in de vorm van de Porsche 911 Turbo 50 Years. Het is een nieuw model, maar gek genoeg ook het oude model.

Dat gaan we even voor je toelichten. Zoals je weet is onlangs de facelift van de 911 voorgesteld. Sterker nog, wij hebben al gereden met zowel de 911 Carrera GTS en de standaard 911 Carrera. Deze speciale uitvoering is nog een 911 van vóór de facelift. Wat doet deze 911 Turbo 50 Years dan? Simpel, de speciale modellen van de 911 (GT3 en Turbo) worden later geïntroduceerd en blijven veelal iets langer in productie.

Waaraan herken je een 911 Turbo 50 Years?

Porsche is niet heel erg extravagant te werk gegaan met de 911 Turbo 50 Years. De kleur is zilvergrijs. In het persbericht vonden we geen specifieke benaming voor de kleur, maar wel dat de details in Turbonite zijn gespoten. De badges, stickers op de heupen en de motorafdekking zijn in deze kleur. Turbonite is sinds kort de kleur waarmee de Turbo-modellen zich onderscheiden. De Panamera heeft het bijvoorbeeld ook al.

Mocht je niet heel erg onder de indruk zijn van de 911 Turbo 50 Years, dan kunnen we het begrijpen. Het is tot nu toe niet heel erg spannend, maar gelukkig is het interieur een welkome afwisseling. Net als de eerste 911 Turbo (de 930-generatie in 1974) heeft deze een heerlijk retro pepita-interieur. Je weet wel, die ruitjesbekleding die je ook in een Golf GTI kon en kunt krijgen.

Wil je iets meer opvallen, dan kun je optioneel kiezen voor het ‘Heritage Design Package’. Dit pakket kun je kennen van de 911 Targa Anniversary, 911 Sport Classic of 911 S/T. Je krijgt dan witte velgen, witte logo’s, wit Turbo-opschrift en gouden badges en letters. De kleur is Avonturijngroen, maar elke andere 911 Turbo-kleur is mogelijk. Als daar niets tussen ziet voor je, kun je ook kiezen voor een uniekere PTS-kleur.

Porsche 911 Turbo 50 Years pepita interieur deuren open

Gaat het nog een beetje vooruit?

De techniek van de 911 Turbo 50 Years is identiek aan die van de 911 Turbo S. Dat betekent dat je onder de motorklep achter een 3,7 liter boxermotor aantreft met twee joekels van turbo’s. Deze levert 650 pk en 800 Nm. Net als bij de 911 Turbo S is vierwielaandrijving en een automaat standaard. Van 0-100 km/u sprinten is in slechts 2,7 seconden achter de rug, de topsnelheid is 330 km/u.

Wat wel heel erg bijzonder is, is het productieaantal. De Porsche 911 Turbo 50 Years is namelijk strikt gelimiteerd. Er worden niet meer dan 1.974 exemplaren van gebouwd. Dat is, eh, eigenlijk helemaal niet zo zeldzaam. En zeker voor een uitloopmodel van een specifiek modeltype is het eigenlijk heel erg veel. Er zijn zat concurrenten die 1.974 auto’s hopen te verkopen in het segment van de 911 Turbo.

Reacties

  • Henk heeft op 16 augustus 2024 geschreven:

    Volgens mij is dit geen pepita (pied de poule) bekleding, maar een geruite stof.

    Reageer
  • Julian heeft op 16 augustus 2024 geschreven:

    Als je niet goed kijkt, lijkt het wel een Turbo SD, een diesel-variant van de Turbo S 😉

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)