Is dit dan toch eindelijk de hybride Porsche 911?

Jazeker, en het einde van het merk Porsche, als je de reacties onder de aankondiging van de eerste hybride 911 ter wereld mag geloven. En dat zijn niet eens onze woorden: met enkele sceptische quotes begint Porsche trots de presentatie. En dat doe je niet als je niet zeker weet dat het wel snor zit. Was je bang dat de iconische 911 nu een halve Prius is geworden met 200 kilo aan batterijen in de neus? We zullen geen Hitchcockesque suspense opbouwen: je hoeft je geen zorgen te maken.

De GTS-uitvoering van de 911 is nu altijd een hybride. Naast de nieuwe GTS-voorbumper met flapjes voor de luchtinlaten en een achterbumper waar de uitlaten dichter naar het midden staan, kun je deze uitvoering herkennen aan de T-Hybrid stickers: dit is de naam van de nieuwe hybride aandrijflijn. De ‘T’ in de naam staat voor Turbo. Naast de GTS kun je momenteel ook de Carrera bestellen – dit is de instapper. Deze instapper krijgt nu de turbo’s van de vorige GTS voor 9 pk extra, maar geen hybridespul.

Lees ook: Zo werkt de bijzondere hybride aandrijflijn van de nieuwe Porsche 911

En wat is er precies nieuw aan deze 911?

Er is geen Eco-modus, geen EV-modus en er zijn zelfs geen knoppen die ook maar iets met zuinigheid te maken hebben. De zescilinder boxermotor komt met een luide grom tot leven als je de auto start – zelfs luider dan bij de non-hybride 911 Carrera. Goed om te weten: er is ook geen stekker. Tijdens het remmen laadt de elektromotor de accu bij en de turbo wekt ook stroom op.

De hybride aandrijflijn bestaat uit een elektromotor in de versnellingsbak en een elektrische turbo. Omdat een elektromotor de turbo helpt opspoelen, kon Porsche één grote turbo (die normaal te langzaam op gang komt) monteren in plaats van twee kleinere turbo’s. In totaal wegen de hybridecomponenten maar 50 kilo.

Hoe rijdt de eerste hybride Porsche 911?

Het belangrijkste is dat je aan helemaal niets merkt dat je met een hybride rijdt. De aandrijflijn twijfelt nooit, er is geen merkbare omschakeling en hij rijdt nooit geruisloos weg. We reden hem direct na de 911 Carrera en je merkt vooral onder in de toeren dat de GTS veel sneller oppakt en bakken koppel te bieden heeft. Hiervoor mag je de elektromotor en de e-turbo bedanken, maar je merkt nooit dat er elektrotechniek aan het werk is.

Op het middelste scherm kun je zien wat de aandrijflijn uitspookt, maar verder moet je van goeden huize komen om te merken dat deze 911 een hybride is. Aan het motorgeluid merk je het al helemaal niet: de GTS heeft een heerlijk rauwe boxergrom. Alleen als je net uit bijvoorbeeld een Carrera komt, dan hoor je aan de afblaasgeluiden dat de turbo in de achtergrond met van alles bezig is.

En is hij dan heel veel zuiniger dan eerst?

De grote grap is dat de 911 GTS op papier nauwelijks zuiniger is. Porsche vertelde ons dat ze alleen maar de cijfertjes van de officiële metingen mogen communiceren, en volgens die data scheelt het 100 milliliter benzine op 100 kilometer rijden in vergelijking met de oude GTS. Helaas is het ook niet zo dat de uitstoot (en dus de BPM in Nederland) veel lager is. Waar je het verschil wel merkt, is als je de 911 gaat rijden zoals hij bedoeld is.

Porsche legt uit dat de auto zelfs bij stevig gebruik in de modus ‘lambda 1’ blijft. Dat komt erop neer dat de ECU geen extra brandstof hoeft in te spuiten om de boel te koelen, waardoor hij altijd op de efficiëntste benzine/zuurstofverhouding kan draaien. Op circuitdagen ga je het dus merken. Ook qua vermogen: het gecombineerde vermogen van alle systemen is 541 pk en het koppel is 610 Nm. De 0-100-tijd is 3 seconden.

Overigens is het dan nog geen zuinigheidswonder: op het circuit van Ascari noteerden we ruim 30 l/100 km. Porsche claimt ook niet dat zuinigheid het doel was; dat was performance. Dit is een hybride die zijn krachten voor het kwade gebruikt. En daar zijn we blij mee.

Zijn er nog minpuntjes?

Minpuntjes dan? Zeker, maar die hebben niet per se betrekking op de aandrijflijn. Met de nieuwe T-Hybrid gaf Porsche de 911 meteen een kleine facelift, waarbij de tellers achter het stuur volledig digitaal werden. Bij bijna elke andere auto zou dit een pluspunt zijn (welke Polo-rijder wil dit nou niet?), maar een analoge teller met een naald die door de toeren gaat, dat zou toch wel erg mooi zijn geweest. Nog een klein puristisch zeurpuntje is dat er nu een startknop links naast het stuur zit in plaats van een sleutelachtig ding waaraan je moet draaien.

Dus, moet je een hybride Porsche 911 kopen?

Voor ons was het een lekker sappig verhaal geweest als de nieuwe T-Hybrid-aandrijflijn een misbaksel was, maar we moeten bij Porsche weer eens veren inbrengen. Deze GTS is opnieuw een sportauto die je qua ergonomie en comfort prima elke dag kunt gebruiken, maar die in het weekend heel aardig zijn mannetje staat op het circuit. Het was fantastisch geweest als deze hybride een klap goedkoper (het liefst nog goedkoper dan de Carrera) was door een fors lagere BPM, maar dat is dus niet zo. Veel zuiniger is ie niet – wel beter.

 Specificaties, verbruik en prijs Porsche 911 GTS (Hybrid)

UitvoeringGTS4 GTS
MotortypeZescilinder boxer
Motorinhoud3.591 cc
VersnellingsbakAchttraps automaat
AandrijvingAchterwielenVier wielen
 
Vermogen (pk)541
Koppel (Nm)610
 
0-100 km/u (s)3,0
Topsnelheid (km/u)312
Verbruik (l/100 km)10,5
 
Afmetingen l x b  (mm)4.553 x 1.852
Gewicht (kg)1.670
Bagageruimte (l)135
 
Prijs NL (vanaf)€ 234.500€ 243.900
Prijs B (vanaf)€ 182.710€ 191.530

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)