Het heeft eventjes geduurd, maar de opvolger van de Lamborghini Huracán is hier. De Lamborghini Temerario is de nieuwe instapper van het merk uit Sant’Agata Bolognese. Het is een compleet nieuwe auto met totaal afwijkende techniek. Daar houden we bij TopGear wel van: lekker eigenwijs.

Voordat we beginnen over de techniek die om van te smullen is, eerst even het uiterlijk van de Lamborghini Temerario. Het is 100 procent een Lamborghini. Laag, gedrongen, macho en breed. Vol drama, heerlijk. Dan gaat het voornamelijk om de proporties, want het lijnenspel is eigenlijk relatief eenvoudig. In een tijd waarin ontwerpen drukker en chaotischer worden is een clean ontwerp een verademing.

Voorwielaandrijving

Dan de techniek van de Lamborghini Temerario. Zoals gezegd is deze heel erg bijzonder. De Temerario heeft maar liefst vier motoren. Twee op de vooras, voor elk voorwiel eentje. Dan zit er een elektromotor tegen de transmissie aan. In ‘EV-modus’ heeft de Temerario voorwielaandrijving! Daar is het de eerste Lamborghini die dat kan. Het lijkt op het systeem uit de Revuelto, maar er zijn verschillen.

Lamborghini Temerario blauw zijkant zand

De Revuelto heeft een fysieke achteruit in de transmissie, deze Temerario niet. De achteruit is namelijk puur elektrisch, waardoor de versnellingsbak alleen voorwaartse verzetten kent. Het is een automaat met dubbele koppeling met acht versnellingen. Tegen de automaat zit dan nóg een elektromotor. Deze is puur ter ondersteuning van de V8.

Die verbrandingsmotor is dan meteen een pareltje. De voorganger van de Temerario heeft die geweldige V10, maar de Temerario heeft een 4.0 liter V8 met twee turbo’s. Het bijzondere is dat deze motor 10.000 toeren kan draaien. Normaliter is het rond de 6.500-7.000 wel uit met de pret, maar deze motor gaat nog eventjes door. Het blok is goed voor 800 pk, waardoor het systeemvermogen 920 pk bedraagt.

Prestaties Lamborghini Temerario

De prestaties zijn dan ook bizar voor een instapper. Van 0-100 km/u sprinten duurt slechts 2,7 seconden en de topsnelheid bedraagt 343 km/u. De elektrische actieradius is beperkt, want het accupakket is vrij klein: 3,8 kWh. De elektromotoren dienen echt ter ondersteuning van de performance en het maskeren van het turbogat, zodat de Lamborghini Temerario lekker giftig op het gas reageert.

Lamborghini Temerario motor zijkant schuin

Uiteraard heeft Lamborghini meteen al een extra pakket in de aanbieding voor mensen die hun Temerario willen aankleden. Dat kan met het ‘Allegrita’-pakket. Dan krijg je een lading koolstofvezel, waarmee je dik 12 kilogram kunt besparen. Over gewicht gesproken: de Temerario weegt 1.690 kilogram.

Tenslotte nog even het interieur. Dat is wederom vrij strak en opgeruimd. Dat niet alleen, het is ook een stuk ruimer qua opzet. Volgens Lamborghini kunnen mensen met twee meter met een helm op erin. De Huracán was redelijk krap voor de langere mensen onder ons, dus goed om te weten dat ze nu ook Lamborghini kunnen rijden.

Reacties

  • Joost heeft op 17 augustus 2024 geschreven:

    Mooie bak. Lekker snel. Doe mij er maar een in het geel graag!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear