(advertorial)

Slecht nieuws voor bestuurders: verkeersboetes worden dit jaar nóg hoger. Goed opletten op de weg dus, want je zit natuurlijk niet te wachten op een hoge bekeuring. In dit artikel lees je hoe hoog de bedragen voor verkeersovertredingen precies worden.

Boetebedragen naar boven afgerond

Het zal je niet ontgaan zijn: door de hoge inflatie wordt alles duurder. Ook de verkeersboetes worden hierdoor ongeveer 9% duurder. En dat is nog niet alles, want de bedragen worden naar boven afgerond op het dichtstbijzijnde tiental en zijn exclusief € 9 aan incassokosten. De bedragen worden dus een stuk hoger dan vorig jaar.

Soort verkeersboete en bedragen

Het hangt van de overtreding af hoe hoog de boete is. Is je kentekenbewijs onleesbaar? Dan is het bedrag nog vrij mild (€ 50). Maar sommige boetes kunnen ook flink oplopen:

  • Rij je met een verlopen rijbewijs of zonder verlichting door de bebouwde kom? Dan betaal je € 110.
  • Rijden zonder dat je je gordel om hebt, een nooduitgang blokkeren, stilstaan op een kruispunt of even snel inhalen via de busbaan kost je vijf tientjes extra (€ 160)
  • Neem je meer bijrijders mee dan dat je gordels hebt? Dat kost je € 240.
  • Denken dat je het oranje stoplicht haalt maar helaas toch door rood rijdt kost € 280.
  • Je telefoon gebruiken tijdens het rijden levert je een prent op van € 380.
  • Onterecht parkeren op een gehandicaptenplek en voorrangsvoertuigen geen voorrang geven leveren je een boete op van € 350.

Snelheidsboetes (ook met de fiets)

Rij je te hard? Daar kan je een flinke boete voor krijgen. Het bedrag dat je voor een snelheidsovertreding betaalt, hangt niet alleen van je snelheid af, maar ook van waar je rijdt. Rij je bijvoorbeeld te hard op een plek waar wegwerkzaamheden zijn of binnen de bebouwde kom? Dan krijg je meestal een hogere boete dan wanneer er geen wegwerkzaamheden zijn of als je buiten de bebouwde kom bent.

Ook op fiets kan je maar beter niet de snelheidsduivel uithangen. Ga je namelijk tien kilometer harder dan de maximumsnelheid die is toegestaan? Dan krijg je een bekeuring van € 40. Ga je meer dan tien kilometer te hard? Dat kost je € 60. Op een normale fiets is het vrij lastig om harder te gaan dan de maximumsnelheid. Maar je houdt je dus maar beter aan de maximumsnelheid op een e-bike of speed pedelec.

Onverzekerd de weg op

Je krijgt ook een hoge boete als je onverzekerd de weg op gaat en aangehouden wordt. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) controleert of auto’s verzekerd zijn en legt een boete van € 400 op als je auto niet verzekerd is.

Ook schade veroorzaken met een onverzekerde auto kan je duur komen staan: je moet dan zowel je eigen schade als die van de ander betalen. Het is daarom verstandig om je auto goed te verzekeren. Je kunt een autoverzekering vergelijken om te zien welke het beste bij je past.