(advertorial)

We geven het je te doen: jezelf als automerk in een tijdsbestek van een halve jeugd opnieuw uitvinden om benzine en diesel voorgoed vaarwel te zeggen en alleen nog maar elektrische auto’s te gaan bouwen. Want dat is waar het de komende jaren op zal neerkomen. Tegen het einde van dit decennium mogen er in veel Europese landen geen nieuwe brandstofauto’s meer worden verkocht. Daarom zie je alle autobouwers, ook als ze hun naam en faam aan de verbrandingsmotor te danken hebben, nu plots op de e-trein springen.

En toch: zelfs als je gek bent op interne verbranding, is het bijzonder om te beseffen dat we ons midden in zo’n historische ommezwaai bevinden. Al is het maar omdat het zorgt voor nieuwe inspiratie bij merken die weleens een gokje durven te wagen.

Toegegeven: tot niet heel lang geleden was Kia niet zo’n merk. In de tijd dat de Koreanen aan onze kant van de wereld voet aan de grond probeerden te krijgen, werden er weinig risico’s genomen. En toen ze eenmaal houvast hadden, bleven ze het nog een aanzienlijke tijd op safe spelen.

Maar de laatste jaren is er iets gaande bij Kia. Ze weten dat de hedendaagse autokoper iemand is die zoekt naar onderscheid, die prijs stelt op slimme oplossingen en op vormgeving met een eigen insteek. Deze overtuiging valt al een tijdje terug te zien in hun modellen. En nu, met de elektrische revolutie, is het uitgelezen moment aangebroken om de fantasie écht de vrije loop te laten.

Kia EV6 GT 2022 advertorial voorkant

Foto: © TopGear / Ingmar Timmer

Nadat ze van diverse brandstofauto’s elektrische versies uitbrachten, zoals de e-Soul en de verkoophit e-Niro, is dit de allereerste Kia die op een puur voor elektriciteit ontworpen basis is gestoeld. De EV6 is sinds eind vorig jaar te krijgen in diverse uitvoeringen, met twee- of vierwielaandrijving en in een standaardversie of als sportieve GT-Line. Maar de auto die je hier ziet, is niet zomaar een EV6. Dit is de langverwachte EV6 GT.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is op dit moment geen auto verkrijgbaar die je meer pk’s voor je euro’s geeft. Dat klinkt nogal sterk in een tijd waarin elektrische modellen met meer dan 400 pk – voorheen het terrein van sportauto’s met prijzen van zes cijfers – voor een mille of 75 haast gemeengoed beginnen te worden. Wat biedt deze Kia dan wel niet? Nou, hou je vast: 585 pk voor 68.495 euro.

Zo, die staat. Al had de EV6 GT het uiterlijk gehad van een verzopen katje, dit feit – het meeste vermogen voor de aantrekkelijkste prijs – pakt niemand ’m af. Maar het geval wil dat de EV6 GT er bepaald niet uitziet als een verzopen katje. Sterker: volgens velen is dit een van de gaafst ogende elektrische auto’s van dit moment.

‘Er is op dit moment geen auto verkrijgbaar die je meer pk’s voor je euro’s geeft’

We hadden het eerder over risico’s nemen. Het Kia-designteam kreeg die memo en nam hem goed ter harte. De EV6 maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden van zijn elektrische platform: de voorkant kon laag en aerodynamisch zijn doordat er geen motorblok in huist, de wielen konden helemaal op de hoeken worden geplaatst en de vloer binnenin kon volledig vlak worden gemaakt. Hij oogt atletisch, assertief, haast aanvallend. Z’n front, met het kenmerkende Digital Tiger Face, kenmerkt zich door de adaptieve led-koplampunits en minimale luchtopeningen (er hoeft immers geen verbrandingsmotor gekoeld te worden). De achterkant, met een doorlopende lichtstrip die tevens dienstdoet als spoiler, bezorgt hem een volstrekt unieke signatuur.

Ten opzichte van de basis-EV6 heeft het topmodel speciale bumpers en details, 21-inch wielen en een bescheiden badge die je erop wijst dat je met de GT te maken hebt. De veranderingen zijn subtiel, maar vallen des te meer op als je ze weet te herkennen. Het meest in het oog springen de fluorescerend gele remklauwen. Het exemplaar op de foto’s, een van de laatste preproductieversies voordat de GT later dit jaar bij de dealers verschijnt, is bovendien voorzien van matgrijze lak die hem een alien-achtig voorkomen geeft.

Kia EV6 GT 2022 advertorial interieur detail badge

Foto: © TopGear / Ingmar Timmer

High-tech interieur

Stap je in, dan dringt de term ‘buitenaards’ zich verder aan je op. Het interieur is een prachtig geheel van strakke lijnen en moderne vormen, met een zwevende middenconsole en kraakheldere schermen. Je hebt goed overzicht vanuit de stevige GT-sportstoelen – met gele biesjes en stiksels – en de hoeveelheid luchtige ruimte verbaast. De bediening wijst zichzelf: op de console zit een grote startknop met daarnaast een draaicontroller om voor- of achteruit te rijden. De overige functies zijn ergonomisch slim in het geheel verwerkt. Zo zit er een paneeltje midden op het dashboard dat je met één vingerbeweging kunt omgooien van radio- en infotainmentbediening naar de airco-instellingen.

Over slim gesproken: Kia’s nieuwste platform gebruikt 800-volt technologie, een unicum in deze klasse, om sneller en efficiënter stroom in zijn accu’s te kunnen opslaan. Zo kun je ’m bij de juiste snellaadpaal in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent bijladen. Daarnaast ondersteunt de EV6 iets dat Vehicle to Device (V2D) heet. Dit houdt in dat je de energie in je batterij niet alleen kunt gebruiken om de auto aan te drijven, maar ook om iets anders van stroom te voorzien. Bijvoorbeeld een andere elektrische auto of een koffiezetapparaat. Heel toekomstbestendig.

Maar waar de EV6 GT pas echt schittert, is op de weg. Natuurlijk zul je zijn vermogen het grootste deel van de tijd niet kunnen inzetten. Als je wat tijd achter het stuur hebt doorgebracht, merk je echter al snel dat je begint toe te leven naar de momenten waarop dat wél kan. Inhaalacties, snelwegopritten, verlaten weggetjes waar je niemand tot last bent – je zoekt ze op en haalt er het maximale uit.

Extreme performance

Hij is onwerkelijk snel. En de manier waarop hij van zijn plek komt, heeft een explosiviteit en urgentie die door een auto met verbrandingsmotor nooit geëvenaard kunnen worden. Wie nog twijfelt of elektrisch rijden wel leuk kan zijn, of er nog wel te lachen valt zonder analoge geluiden en trillingen, moet de EV6 GT proberen. Na één keer het rechterpedaal induwen timmert hij je onmiddellijk vast in je stoel en ben je om. Het is een geheel nieuw soort ervaring om in stilte zo hard richting horizon te schieten.

En omdat Kia veel moeite deed, van onderstelafstemming tot bandenkeuze, om zelfs de betaalbaarste EV6 goed te laten rijden en sturen, kan de EV6 GT zijn talent op dit vlak gemakkelijk verder uitbouwen. Uiteraard heeft hij grotere wielen, bredere banden en potentere remmen, maar dat de basis al zo geslaagd is, merk je in alles. Als je de opvallende GT-knop op het stuur indrukt en zo de heftigste rijmodus inschakelt, wordt zijn reactievermogen nog eens flink aangescherpt. En wie nog iets dieper graaft, ontdekt zelfs een extra speelse kant: de toegewijde Drift-modus, die zorgt dat de elektromotor op de achterwielen het gros van het vermogen levert zodat je allerlei rokende, dwarse toeren met je Kia kunt uithalen.

Toch is de EV6 GT geen sportauto-wannabe. Want als jij kalmeert, doet hij dat ook. Zijn onderstel is niet overdreven hard en hij voelt zich net zo gelukkig op de snelweg als in de achterafbochtjes. We weten dat het belangrijkste cijfer bij elektrische auto’s niet langer het vermogen, de acceleratietijd of zelfs de bijtelling is, maar de actieradius. Bij de EV6 GT is de opgegeven waarde hiervoor 424 kilometer, dankzij zijn accu van 77,4 kWh en een laag energieverbruik. Absoluut voldoende en comfortabel.

In een tijd waarin fabrikanten met hun eerste stappen op EV-gebied best een beetje uit de band durven te springen, heeft Kia keihard de stoute schoenen aangetrokken. De reguliere EV6 was al een indrukwekkende machine, maar met deze GT overtreffen ze de verwachtingen. Het moet vreemd lopen als de combinatie van dit uiterlijk, deze prestaties en deze prijs niet voor een toestroom van geïnteresseerden bij de Kia-dealer gaat zorgen. Ook geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

Kia EV6 GT
Vanaf € 68.495

Kia EV6 GT 2022 advertorial 3/4 achter

Foto: © TopGear / Ingmar Timmer