(advertorial)

Spannend moment! Je gaat een nieuwe auto aanschaffen. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Vergelijken, proefrijden en kiezen, de papieren regelen, autoverzekering afsluiten en belasting betalen: dit is wat je te wachten staat!

Het kopen van een auto is een belangrijke en grote aankoop, dus het is van belang om je tijd te nemen voor dit proces. Doe onderzoek, wees voorbereid, laat je niet opjutten door opdringerige autoverkopers en zorg dat je de best mogelijke keuze voor jezelf maakt. Van het kiezen van een auto die past bij jouw wensen en budget, tot het maken van een proefrit. En van het sluiten van de koopovereenkomst tot je auto verzekeren. Dit zijn de vier stappen die je zult doorlopen bij het aanschaffen van je gloednieuwe auto.

1. Kijken en vergelijken

Er is niet één universeel beste auto. Welke auto voor jou ideaal is, hangt volledig af van jouw wensen en budget. Denk na over of je wilt rijden op benzine of elektrisch. Hoeveel je kwijt wilt zijn aan de aanschaf, maar ook aan vaste en variabele kosten. Hoeveel ruimte en zitplaatsen je nodig hebt. En welk model, uitvoering en opties je zou willen. Neem daarom je tijd voor dit proces en onderzoek op je gemak welke auto, voordat je gaat proefrijden.

2. Bereken de kosten die je kwijt zult zijn

Voor je nieuwe auto ben je meer kwijt dan alleen de aanschafprijs. Breng van tevoren goed in kaart wat je elke maand kwijt zult zijn aan zaken als je autoverzekering, brandstof, wegenbelasting, parkeren, keuringen en onderhoud. Tip: je vindt online allerlei rekentools waarmee je voor jouw situatie de autokosten in een handomdraai berekent. Kijk eventueel bij je bank wat tarieven zijn voor autoleningen. Misschien kun je daar een korting of aanbieding krijgen, die een dealer je niet kan geven.

3. Onderhandel en sluit koopovereenkomst

Er valt vaak prima te onderhandelen over de prijs van een nieuwe auto, zeker als je je oude auto komt inruilen. Neem de leveringsvoorwaarden, garantie en accessoires mee in je onderhandelingen, voordat je ja zegt op een koopovereenkomst. Tip: neem iemand mee die je vertrouwt, die je kan helpen bij het onderhandelen. Zo sta je stevig in je schoenen!

4. Regel de officiële zaken

Zorg dat je de officiële autopapieren (tegenwoordig: kentekencard) ontvangt. Bij het overschrijven op jouw naam ontvang je een tenaamstellingsverslag. Denk vervolgens ook aan het afsluiten van een betrouwbare autoverzekering en het feit dat je vanaf nu ook verplicht bent wegenbelasting te betalen.

Allemaal gelukt? Van harte gefeliciteerd en veel rijplezier!