(advertorial)

Hoe bouw je een auto die het praktische van een crossover combineert met het rijplezier dat de echte liefhebber zoekt? Wij zouden het niet weten, maar Mazda gelukkig wel. Met een model als de CX-5 bewees het merk al eerder heel goed door te hebben hoe je een ruime crossover een natuurlijke balans en een innemend rijkarakter meegeeft. En nu overtreffen ze zichzelf met de nieuwe, plug-in hybride Mazda CX-60.

De opzet van de Mazda CX-60 spreekt direct al boekdelen. Hij is in de basis achterwielaangedreven (de voorwielen schakelen bij als het nodig is). En dat merk je aan zijn levenslustige weggedrag. De geheel nieuwe plug-in hybride aandrijflijn maakt de CX-60 bovendien tot de krachtigste auto die Mazda ooit voor straatgebruik produceerde. De combinatie van zijn 2,5-liter SkyActiv-G benzine-viercilinder en elektromotor is goed voor 241 kW/327 pk. Maar ook voor een opgegeven verbruik van 1,5 l/100 km en een zeer bruikbaar maximaal trekgewicht van 2.500 kilo.

Puur Japans design en vakmanschap

Over de Japanse insteek en filosofieën van Mazda is al veel gezegd en geschreven. Voor de CX-60 gingen de ontwerpers opnieuw een stap verder. De doorontwikkeling van de Kodo-designtaal mondt uit in wat je hier voor je ziet. De krachtige opzet van de Mazda CX-60 spreekt uit zijn silhouet: lange neus, korte overhang, brede heupen. Stoer en elegant tegelijk, en bovendien niet verstoord door onnodige toevoegingen. Het Japanse concept Ma – ‘schoonheid van lege ruimtes’ – dicteerde de vormgeving van de CX-60.

Voor het interieur lieten de designers zich inspireren door eeuwenoude Japanse ontwerptradities. De harmonie van Kaichou combineert verschillende hoogwaardige materialen en texturen. Musubu, de kunst van het boekbinden, keert terug in de prachtige stikselafwerking op het dashboard. De vanzelfsprekende interactie met het HMI-infotainmentsysteem sluit perfect aan bij deze rustgevende filosofie. En het Jinba Ittai-gedachtegoed – ruiter en paard als één – komt nog sterker tot uiting in de zitpositie. Die wordt door de Mazda CX-60 zelf, via intelligente gezichtsherkenning, optimaal afgestemd op het postuur van de bestuurder.

Twee unieke designuitvoeringen

Wie qua vormgeving voor het maximale wil gaan, kiest voor een van de twee speciale designuitvoeringen van de Mazda CX-60. Bij de Homura draait het om sportiviteit, met zwarte 20-inch velgen en accenten, een zwart interieur en een robuuste metalen afwerking op de middenconsole. De Takumi is juist een en al luxe, met diamond-cut 20-inch velgen en zilverkleurige accenten. Binnenin vind je esdoornhouten afwerking en eerdergenoemde unieke stiksels op het dashboard.

Welke uitvoering je ook kiest, de Mazda CX-60 is met recht de volgende trede op de ladder der familiecrossovers. Wil je meer weten, kijk dan op de site van Mazda – waar je je ook kunt inschrijven voor hun nieuwsbrief om verder over de CX-60 te worden geïnformeerd. Wij zouden het doen.