(Advertorial)

Bereid je auto voor

We gaan er even vanuit dat je met de auto gaat (ski’s in de bagagebakken van een vliegtuig is nooit een goed idee). Bereid je auto dan goed voor op jouw leuke, maar zijn barre tocht. Laat hem op alle vitale onderdelen even checken en zorg ervoor dat tegen de meest winterse omstandigheden is opgewassen. Klinkt logisch, maar je moet de klunzen de kost geven die straks weer luidkeels ‘HELP’ lopen te schreeuwen als ze eindelijk de ANWB aan de telefoon hebben gekregen.

Winterbanden!

We zullen het je vergeven als je denkt dat je in Nederland geen winterbanden nodig hebt. Dan heb je volkomen ongelijk, maar vooruit. Je móet echter winterbanden hebben als je op wintersport gaat. En dan nog niet eens zozeer omdat het in veel winterwonderlanden domweg verplicht is (of omdat je verzekeringstechnisch mega de klos bent als het misgaat en je ze niet hebt). Nee, vooral omdat ze zó veel meer grip hebben dat ze hét verschil zijn tussen aankomen en crashen. Zet dus, bovenal voor je eigen veiligheid en die van anderen, een setje Vredestein Wintrac xtreme S-banden onder je bolide. Denk er hierbij ook aan dat je de minimale profieldiepte van je banden checkt. Als je winterbanden hebt die al versleten zijn, heb je er alsnog niks aan.

Sneeuwkettingen!

Ook sneeuwkettingen zijn in veel landen keihard verplicht. En zeker als je gaat skiën reuzehandig, omdat skipistes de hinderlijke neiging hebben op besneeuwde bergen te liggen, en je dus nog wel eens een zwaar besneeuwde bergweg tegen kunt komen als je naar je AirBnB-chalet rijdt. Zie daar zonder sneeuwkettingen maar eens tegenop te komen. Tip: oefen in Nederland hoe je ze om je banden legt. Het kan nog weleens klierig zijn, en dan kun je er beter hier achter komen hoe het moet dan bij -15 graden langs een Oostenrijks bergweggetje.

Doe een beetje rustig aan

Ook weer: klinkt logisch, maar toch. Je kunt de allerbeste winterbanden (denk bijvoorbeeld eens aan de Wintrac xtreme S van Vredestein) laten monteren en er veertig sneeuwkettingen omheen leggen: gladheid blijft verraderlijk en natuurkundewetten zijn onverbiddelijk. Net als ravijnen, vangrails en tegenliggers. Doe het rustig aan, dan weet je tenminste zeker dat de reis niet het eindpunt is.

Veel plezier dan!