Drie is het magische getal. In dit geval betekent dat een laadtijd van drie minuten voor een bereik van 100 kilometer. Dat moet nu bij een prototype voor een nieuwe lader in Beieren mogelijk zijn.

En in 15 minuten is je auto zelfs helemaal opgeladen. Tenminste: voor 80 procent, wat eigenlijk zo goed als vol is. Het doel is om het opladen van een auto net zo snel te laten verlopen als het tanken van benzine of diesel. Je krijgt hierbij alleen geen garantie dat degene voor je nog even de wekelijkse boodschappen bij het pompstation gaat doen, waardoor je alsnog lang staat te wachten.

Het nieuwe prototype oplaadstation is een samenwerking van BMW, Porsche, Siemens, Allego en Phoenix Contact E-mobility. Dit groepje bedrijven claimt dat 450 kW de sleutel is voor het terugdringen van de laadtijden. Dit is namelijk tussen de drie en negen keer de capaciteit van de huidige snelladers.

Het Siemens energiesysteem kan 920 volt aan (wat toekomstige EV’s zullen hebben volgens de onderzoekers). De gekoelde en krachtige laadkabels komen van Phoenix. Slimme systemen waar we duizelig van worden als we er alleen al aan denken, moeten ervoor zorgen dat elk type EV aan het laadstation gehangen kan worden. Ook moeten meerdere auto’s tegelijk opgeladen kunnen worden.

Om een voorbeeld van de techniek te noemen. De BMW i3 die voor het onderzoek gebruikt werd, ging in slechts 15 minuten van 10 procent naar 80 procent. De batterij van de Porsche was iets groter, maar die kreeg in drie minuten 100 kilometer bereik erbij. Dus, wie weet: als het onderzoek een algeheel succes blijkt te zijn, heb je een EV straks (oké: bijna) even snel vol als een reguliere auto.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie